Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2011. November 15. 14:22, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2030-ra a világ lakosságának 10 százaléka cukorbeteg lesz

2030-ra a világ lakosságának 10 százaléka cukorbeteg lesz

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentés sokkoló adatokkal szolgál.

A szakemberek szerint ugyanis 2030-ra a világ felnőtt lakosságának 10 százaléka, vagyis 522 millió ember szenved majd cukorbetegségben.

A Szövetség szakértői elmondták: a krónikus betegség olyan területeket is nagy mértékben érinthet a jövőben, ahol jelenleg elenyésző a diabéteszes páciensek száma. Az előrejelzések szerint Afrikában például 90 százalékkal emelkedhet a cukorbetegek száma a következő 20 évben - írja az Associated Press.

Az előrejelzéseket a szakemberek olyan tényezőkre építve készítik el, mint például a lakosság fokozatos elöregedése vagy a demográfiai változások. A becslés azonban nagyon is óvatos, mivel egyáltalán nem vették figyelembe az elhízottak számának fokozatos emelkedését.

Az adatok ennek fényében pedig még ijesztőbbek, az orvosok szerint ezért gyors beavatkozásra lenne szükség. Jelenleg a hivatalos - a WHO-tól származó - adatok szerint 346 millió cukorbeteg él a világon, számuk pedig a szakértők jóslata alapján 20 év alatt akár meg is duplázódhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 13:49, péntek | Belföld

Nagyszabású ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében.

2024. Február 23. 13:47, péntek | Belföld

Orbán Viktor: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

2024. Február 23. 09:18, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben kapuzárási pánik van

Brüsszelben kapuzárási pánik van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár.

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős