Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 15. 12:09, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Március 15-i megemlékezés Pápán

Március 15-i megemlékezés Pápán

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak Pápán, a Március 15. téren.

Az ünnepségen dr. Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet. A városvezető azt mondta, azon ritka pillanatok egyikét ünnepeljük ma, amikor az európai közvélemény ránk figyelt, amikor mi írtuk a történelmet, majd az együvé tartozásról beszélt. - Magyarok vagyunk, egy nyelv, közös történelem, ezerarcú kulturális örökség. Amikor magyarokat mondunk, azon egyszerre értjük azokat, akik már elmentek, azokat, akik élnek, de azokat is, akik reményeink szerint bennünket követnek majd. Az ősök köteleznek, az utódok felelőssé tesznek; a két üzenet találkozik: jó magyarokként kell megélni a nekünk jutott időt - fogalmazott a polgármester.

A mai kor számos kihívását is érintette beszédében Áldozó Tamás, a történelmi tényeg, az alapvető biológia törvényszerűségek megkérdőjelezésével szemben "nekünk kell erőseknek lenni, hogy megőrizhessük a józan eszünket, a nekünk is járó tiszteletet és a méltóságunkat" - fogalmazott.

- Tudunk ma is erősek és kérlelhetetlenek lenni, ha ragaszkodunk méltóságunkhoz; tudunk ma is erősek és kérlelhetetlenek lenni, ha elfogadunk mindenkit, aki magyar akar lenni: jó magyar vagy rossz magyar, de mindenképp hozzánk tartozó. [...] Sikeres közösség, amelyik büszke az eredményeire, olyan közösség, amelyik tud elégedetten visszatekinteni a létrehozott értékeire, sikeres közösség, amelyiknek van önbizalma a jövőben, sikeres közösség, amelyik öntudatában erősen maradó része a nagy sokaságnak, a magyar nemzetnek. Közös a jövőnk és büszkék akarunk lenni arra, amit továbbadunk az utánunk jövőknek. Közös a jövőnk, ami elől nem léphetünk el, de nem is érdemes; önmagunkért is vagyunk pápaiak. Egy a város! Közös a jövőnk! - zárta gondolatait Áldozó Tamás.

Talpra! - címmel ünnepi műsort láthatott az emlékezők közössége, melyben közreműködtek a pápai általános és középiskolák diákjai, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai, Jáger András, a Győri Nemzeti Színház színművésze, valamint Csukárdi Sándor és Rózsás Hajnalka, a pápai Szó és Kép Színpad tagjai. A műsort szerkesztette és rendezte: Móczár Bence és Tegyi Kornél.

A műsort követően került sor a városi kitüntetések átadására. Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült a Balla DSE, Borbély András darts tehetség, Burján Ernőné triatlonista, dr. Kokas Gizella háziorvos és a Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület.

Pápa Városért Érdemérem kitüntetést vehetett át Császár Endre vállalkozó, korábbi önkormányzati képviselő.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.