Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Október 23. 19:25, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Október 23. Pápán - Ma is lelkünkben él 1956 lángja

Október 23. Pápán - Ma is lelkünkben él 1956 lángja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezést Pápa város önkormányzata.

A korábbi évekhez hasonlóan előbb Kiss Zoltán, majd dr. Katona István emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét a 67 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezés. Hat órától a JMK színháztermében folytatódott a program, melyen Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa mondott emlékbeszédet. A szónok Dávid és Góliát harcához hasonlította az 1956-os forradalmat, amely felrakta ezt a kis országot a nagyok térképeire. - Őseink hosszan őrizték a parázsló tüzet, generációkon keresztül örökítették tovább, hogy újra lángra lobbanjon akkor, amikor a legkilátástalanabb a helyzet. Amikor eljött az idő, Európa, immáron sokadszor, cserbenhagyta nemzetünket. Az akkori világ legnagyobb hadserege tiporta a pesti utcát - hangsúlyozta a történész, felelevenítve a forradalom pápai eseményeit is.

Borvendég Zsuzsanna népmesei hősöknek nevezte a pesti srácokat, akik a világtörténelem egyik legtisztább és legigazabb küzdelmében buktak el, a megtestesült gonosz ellen. - Ám nemzetünk nem győzetett le akkor sem, ha így lett volna, ma nem lennénk itt. Azt, ami 1956 novembere után következett, nem lehetett volna túlélni a tőlük örökölt izzó elszántság és akarat nélkül, a megkérdőjelezhetetlen ősi tudás nélkül, hogy a gonosz végül elnyeri méltó büntetését - fogalmazott.

Borvendég Zsuzsanna az '56-os forradalom utáni gyötrelmes, szürke évtizedekről beszélt. - 1956 izzó parazsa ott volt, amely végül megtörte és legyőzte a szürkeséget. Ott voltak az egykori pesti srácok, a lánglelkű forradalmárok, a Katona Istvánok. Akik átörökítették számunkra a hitet, a hazaszeretetet, a küzdeniakarást. Ők adták az erőt a kizökkent idő helyreállításához, a keresztrefeszített nemzet feltámadásához. Az ő szellemük táplálja bennünk a reményt ma is. Tőlük kapjuk az erőt küzdelmeinkhez, hogy szembeszálljunk az újrahasznosított hamis eszmékkel, amelyekkel ismét gyökereinket támadják. A biztos alap hazánk 1100 éves történténelme, és ennek ragyogó tartópillére 1956. A láng ma sem hunyt ki. Ott él bennünk mélyen, és hiszem, hogy ott pislákol gyermekeink lelkében is. Hogy a legkilátástalanabb pillanatban újra lángra lobbanjon, megvédve szabadságunkat, hazánkat és talán egész Európát. Isten áldja Magyarországot, Isten áldja önöket, Isten áldja nemzetünket! - zárta gondolatait a történész.

A beszédet követően "Alvadó emlékezet" címmel láthatott a szép számú közönség egy nagyon színvonalas táncszínházi előadást a Pápai Vadvirág Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésében. A műsort rendezte Benkő Dávid táncművész, koreográfus, a rendező munkatársa volt Müller Zoltán táncpedagógus. Az ötletgazdák Boka Gábor rendező, valamint Müller Anita mesterpedagógus voltak.

A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.