Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 26. 15:29, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Baleset a Bázisrepülőtéren - Ez történne, ha egy C-17-es leszaladna kifutópályáról

Baleset a Bázisrepülőtéren - Ez történne, ha egy C-17-es leszaladna kifutópályáról

Gyakorlatot tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, amely szerint balesetet szenvedett az egyik Pápán állomásozó C-17-es szállítógép, ennek következtében a gép fedélzetén több tucat személy megsérült.

A gyakorlat tárgya a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér vészhelyzeti tervében foglalt feladatok, eljárásrendek gyakoroltatása, együttműködve a Nehéz Légiszállító Ezred állományával.

A szenárió szerint egy Pápán állomásozó, a Nehéz Légiszállító Ezred kötelékébe tartozó Boeing C-17 Globemaster II típusú nehéz szállító repülőgép katonai felszereléseket és 40 főt szállít egy feladat végrehajtására. A gép leszállása közben lecsúszik a futópályáról. A pilótának vészfékeznie kell, melynek következtében a raktérben rosszul rögzített rakomány elszabadul, és a körülötte elhelyezkedő katonák közül többen megsérülnek. A sérültek között vannak könnyebb és súlyosabb esetek is. A balesetet a Légiforgalmi Irányító Központ repülésirányítói észlelik, és azonnal riasztják a szolgálatokat. A repülőtéri tűzoltók megkezdik a gép oltását és hűtését, az egészségügyi személyzet pedig a sérültek osztályozását és ellátását. A repülőtéren tartózkodó szolgálati személyek közreműködnek az elhárításban.

Közben megérkeznek a pápai városi tűzoltók, az Országos Mentőszolgálat egységei, valamint a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. mentőhelikoptere is. A gyakorlatban résztvevők dolgát nehezíti, hogy a forgatókönyv szerint a szimulált baleset hivatali munkaidőn kívül történik, így az elhárításban és a sérültek ellátásában csak a 24 órás szolgálatok vesznek részt.
A gyakorlat célja megvizsgálni a frissített vészhelyzeti terv hatékonyságát és működőképességét, valamint a tapasztalatokat beépíteni a katonák felkészítésébe. További cél volt kipróbálni az utasforgalmi terminál épület hasznosíthatóságát, mint a kárhelyszínről kimentett sebesültek osztályozására és elsősegély-nyújtásra kijelölt helyszínt - tudtuk meg Turzó Lajos alezredestől, a bázisrepülőtér parancsnokhelyettesétől aki hozzátette, azért is fontos egy ilyen gyakorlat megtartása, hogy ha ne adj Isten egyszer élesben kellene helyt állni, akkor gondolkodás nélkül mindenki pontosan tudja a saját maga feladatát.

Fotó:Csiginé Cser Georgina főtörzsőrmester, Szalóky Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.