Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2018. Június 04. 20:30, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Trianonra emlékeztek

Trianonra emlékeztek

Megemlékezést tartottak június 4-én késő délután a Millenniumi Emlékparkban, a Nemzeti Összetartozás Napján.

A megemlékezésen dr. Hermann István önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. - 1920. június 4-én egy tollvonással elveszítettük az egykor virágzó és minden itt élő nemzetiségnek ezredéve hazát nyújtó országunk területének több mint kétharmadát, lakosságának jóval több, mint felét - hangzott el a beszédben, majd a szónok azt a néhány esetet vette sorba, amikor sikerült módosítani felkelés vagy népszavazás útján a határokat.

- A nemzetgyilkosság után, mintegy évtizeddel vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és a gróf Teleki Pál és gróf Bethlen István miniszterelnökök vezette ország, mint a főnix, feltámadt halottaiból. Nemcsak mérhetetlen inflációt, a nyersanyag nélkül maradt feldolgozóipart, a menekültek nehézségeit, hanem a ránk kényszerített fegyverkezési korlátozásokat, a magyar ág addig soha nem látott oktatási, kulturális felemelkedését is megoldották, munkával, tehetséggel - fogalmazott Hermann István.

Az önkormányzati képviselő szerint az elmúlt nyolc évben a trianoni emléknap nemzetegyesítő ereje kiteljesedett.- Ma már minden határon túl rekedt, vagy oda kivándorolt magyar felveheti újra ősei jogán a magyar állampolgárságot. Ezzel olyan jogokat élvezhet, amelyek érzékeltetik vele, hogy ő is integráns része a magyar nemzetnek. A magyar gazdaság képes segíteni a minden utódállamban elmaradottabb anyanyelvű oktatást az óvodáktól az egyetemekig. Ugyanígy képes segíteni a területek gazdasági fejlesztését is - mondta Hermann István.

A beszédet követően a Szent István Római Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjainak műsora következett. Adiákokat Schrei Balázs készítette fel.

A megemlékezés koszorúzással zárult, az Országzászló Emlékműnél.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.

2024. Május 16. 06:34, csütörtök | Helyi

Molnár István szerint 2011 óta hanyatlik a város

A független polgármesterjelölt szerint 2011 óta hanyatlik Pápa városa, amelyet az az önkormányzati dokumentum is alátámaszt, melyet Unger Tamás programjuknak tekint.

2024. Május 15. 18:28, szerda | Helyi

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha nem lép ezen a területen a következő polgármester, akkor öt év múlva már csak 25 ezer pápairól beszélhetünk.