Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. November 17. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Veol.hu

Közösségi bolt nyílik Pápán

Közösségi bolt nyílik Pápán

Feleslegessé vált használati tárgyainktól célirányosan szabadulhatunk meg, illetve aprópénzért vásárolhatunk a hamarosan nyíló, környezettudatos, interaktív és a munkahelyteremtést is segítő közösségi boltban.

Nem csak a szegényeket, hanem a közösség minden tagját támogatja a hamarosan Pápán is közösségi boltot nyitó Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok hálózata, melynek szlogenje: „Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel.” A közelmúltban egy falunak téli ruhákat adományoztak, egy zalaegerszegi kórháznak pedig egy ötezer példányos könyvtárat. Az értékesítésből befolyt pénzből pedig olyan intézményeket támogatnak, amik kevésbé állnak a fókuszban, például valamelyik kórház pszichiátriai osztályát. A Közösségi Bolt központi gondolata és célja a segítés - írja a veol.hu.

Az adományozni vágyók behozzák és térítés nélkül eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyeshasználati tárgyaikat, amit az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhat meg. A vevő így nem könyöradományt fogad el. Segítségünkkel az adományozón túl az adományt megvásárló is adományozóvá válik. Az eladott termékek után megmaradó teljes nyereséget jótékony célra fordítjuk - olvasható a Közösségi Bolt internetes közösségi oldalának küldetésnyilatkozatában. 2012-ben indult el a vidéki hálózat Nagykanizsán, rövid idő alatt nyitottak még boltot Zalaszentgróton és Zalaegerszegen, tavaly pedig Szombathelyen. A kezdeményezést külföldi mintára a 7Mérföld Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nyugat-Magyarországi Szociális Kisszövetkezet hívta életre.

- Elsősorban megváltozott munkaképességűeket, tartós munkanélkülieket alkalmazunk, segítve a munka világába való visszaszocializálódásukat. Azonban
minden munkavállalónak először önkéntesként kell dolgoznia, hogy átlássa az egész feladatkört. Az idősek önkéntesként szabadidejüket, a diákok a kötelező ötven óra közösségi munkát, valaki a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz szükséges harminc napos munkát töltheti le nálunk. Boltjaink együttes heti látogatószáma meghaladja az ezer-ezerkétszáz főt. Arra törekszünk, hogy az egyes városok adományai ne az adott városban kerüljenek forgalomba – meséli Takács Balázs, a Nyugat-Magyarországi Adomány Pontok programfelelőse, akit a pápai üzletben kerestünk fel. Az előkészületek során több pápai szakember önkéntesként segíti a közösségi bolt kialakítását.

- A szervezetek fejlesztési elképzelésében most léptünk Veszprém megyébe, ahol Pápa elhelyezkedése a megye többi városához a legkedvezőbb. Emellett pedig nagyon kedvező feltétellel, jó helyen, a Szent István út 4. szám alatt sikerült egy 195 négyzetméteres üzletet kibérelnünk. Úgy néz ki, hogy ez lesz az ország legnagyobb területű közösségi boltja, s ezért Pápa lesz a logisztikai központ is, így minden áru ide fog beérkezni, s innen sugárzik vissza a hálózat többi boltjába.

Az üzlet várhatóan november végén, december elején nyílik meg. Itt nemcsak ruhát lehet majd vásárolni, hanem mindenféle használati tárgyat, bútorokat s minden boltunkban van antikvár könyvrészleg is. Igazi ritkaságok lesznek már a nyitáskor is. Ez egy interaktív bolt lesz, ugyanis kihelyezésre kerül egy szövőszék és egy zongora is, amelyek szabadon használhatóak lesznek. Az első hónapban négy-hat megváltozott munkaképességű embernek teremtenénk munkahelyet – mondta el a pápai üzlethelyiséggel kapcsolatban a programfelelős.

A közösségi bolti árut beazonosítás után a piaci érték töredékéért vásárolhatjuk meg. - A könyvek ára az antikvár árak fele, maximum kétharmada. A ruhákára a turkáló árak egyharmada, maximum fele lesz. A gyermekjátékok, plüssök minőségtől és mérettől függően 50-200 forintba kerülnek majd.

Tudni kell a közösségi boltokról, hogy csak a legszebb dolgokat hozzuk forgalomba. Egy második válogatás után a nem divatos, de jó állapotú ruhákat karitatív célokra adjuk, a maradékot pedig eladjuk a használtruha-nagykereskedőknek – közölte Takács Balázs, s még hozzátette, hogy az adományozók a nyitva tartási idő alatt (hétfő-péntek 9-17, szombat 8-12 óra) vihetik be tiszta, jó, használható állapotú adományaikat. Valamint várják az adományokat szívesen fogadó, környező önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.