Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Május 06. 13:49, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Nagyívű fejlesztések valósulhatnak meg

Nagyívű fejlesztések valósulhatnak meg

Május elején több TOP-os (Területi Operatív Program) pályázat benyújtási határideje járt le. A már beadott és a közeljövőben beadandó önkormányzati pályázatokat összegezte Áldozó Tamás polgármester.

  • Fenntartható települési közlekedésfejlesztés – Az önkormányzat 500 millió forintra pályázik a Téglagyári – Szent István – Várkert utak kereszteződésében körforgalom építésére, kerékpárút létesítésére a Bázisrepülőtérhez, valamint a Győri úti kerékpárút rekonstrukciójára. Ezeken kívül hat gyalogátkelő és két városkapu építését, továbbá az Erkel utca és a Somlai út kereszteződésében lámpás csomópont kialakítását tervezik uniós pénzből.
  • Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések – A Lehel, Tarczi, Gyár utcák, Meggyes köz csapadékvíz elvezetésének megújítása. A Bakonyér áradosakor itt jelentkező problémákat szeretnék kiküszöbölni, valamint Tapolcafőn egy vízbázis-védelmi projektről van szó. Összeg: 400 millió forint.
  • Helyi gazdaság fejlesztrése – Új piaci vásárcsarnok építése a mostani helyén és a környezetének rendezése, parkolóhelyek létesítése. A projekt összege 500 millió forint.
  • Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés – Másfél milliárd forintból a Zsinagóga épületének felújítása, turisztikai szolgáltatások kialakítása. Áldozó Tamás ezzel kapcsolatban megjegyezte, az önkormányzat csak saját tulajdonában lévő épületek felújítására pályázhat, így a Ferences Kolostor, az egykori Platán épülete, vagy a Nagytemplom renoválására nem pályázhattak.
  • Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése – A volt vérellátó épületének átépítésére, felújítására pályáznak. A polgármester elmondta, két intézményt, a Járási Családsegítő Szolgálatot és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét helyeznék el az új épületben. 150 millió forint a beruházás mértéke.
  • Egészségügyi alapellátás infrastruktúrális fejlesztése – A Huszár Lakótelepi rendelő felújítására pályázik az önkormányzat, ahol jelenleg három háziorvosi és három védőnői praxis található. - Úgy ítéljük meg, hogy feltétlenül szükséges a felújítás, nem megfeledkezve arról, hogy további rendelők is rossz állapotúak, így például a Béke téri orvosi rendelő – mondta el a városvezető.

A felsorolt hat pályázat során megpályázott összeg 3 milliárd 110 millió forint. Az előkíszítésekre, tervezésére 16 millió forintot költött el, mely összeg sikeres pályázatok esetén az előlegből elszámolható.

A következő pályázati kör május végén zárul le, három pályázat előkészítése zajlik jelenleg, így tervben van csaknem 2 milliárdból a Téglagyári út környékének rendezése (Tekepálya, záportározó, park, kutyafuttató, atlétikai pálya, skate park létesítése, játszóterek felújítása stb. - Lista képünkön ennek a látványterve látható). A Fenyveserdő Bölcsőde épületét lebontanák, helyette egy újat építenének szintén pályázati forrásból, továbbá fejlesztenék az ipari park infrastruktúráját. Júniusban energetikai korszerűsítésre, napelempark létesítésére, valamint a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget felújítására fog pályázni az önkormányzat – derült ki a sajtótájékoztatón.

A pályázatok elbírálására sem kell sokat várni, a benyújtási határidőt követő 30-60 napon belül eldől, mely tervek nyernek támogatást. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, hogy tiszta a lelkiismeretük, az előkészítések során alapos munkát végeztek, sikerült jó célokat találni, így valamennyi pályázat pozitív elbírálásában bízik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.