Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2015. November 19. 12:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

300 éve született a pápai kórházalapító

300 éve született a pápai kórházalapító

Galántai és fraknói gróf Eszterházy Ferenctől származik az Eszterházy-terv vezérgondolata: \"a köz javára, saját erőmből\". Születésének 300. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek az Esterházy-kastélyban.

- Az Esterházyak és Pápa története összefonódott, és ez egy nagyon szerencsés történet lett - köszöntötte a konferencia résztvevői Unger Tamás. Az alpolgármester kiemelte, az Esterházy-családnak köszönhette Pápa, hogy aXVIII. században a település elindulhatott a fejlődés útján. - Az emlékkonferencia alkalmat adhat a gazdag múltra való visszatekintésre, de ugyanakkor arra is, hogy szem előtt tartsuk Eszterházy Ferenc gondolatát és mi is tegyünk a köz javára, saját erőnkből. Ez a társadalmi szerepvállalás szükséges ahhoz, hogy egy város virágozni tudjon - fogalmazott Unger Tamás.

A konferencián az Esterházy család és Pápa városa 18. században címmel Hudi József előadását hallhatta a közönség, majd László Péter az Esterházy-uradalom szervezetéről beszélt. Nagy L. István az Ősök Csarnoka és az Ebédlő Palota történetének ismertetésével folytatta az érdekfeszítő konferenciát, Olga Khavanova pedig Esterházy Miklós szentpétervári követet mutatta be.Mezei Zsolt a pápai szerzetesrendekről tartott előadást, Soós István gróf Eszterházy Ferenc közéleti szerepét mutatta be, Lázár Balázs pedig a rendek és az uralkodó közti közvetítő tevékenységét vizsgálta. Kulcsár Krisztina az Udvari Kancellária épületének átalakítási terveiről beszélt, Horváth Gyula pedig gróf Eszterházy Ferenc horvát-szlavón báni működésétől szólt.

A konferencia koszorúzással zárult Gannán, Eszterházy Ferenc sírjánál.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 12:37, szerda | Helyi

Dr. Kovács Zoltán: Februárban érkezik az emelt összegű 13. havi nyugdíj

Februárban a rendes nyugdíjfolyósítás mellett megérkezik a 13. havi nyugdíj is, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót az országgyűlési képviselő.

2023. Február 08. 12:04, szerda | Helyi

Vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat Mezőlak és Celldömölk között

Pályakarbantartási munkálatokat végez a MÁV a Győr-Celldömölk vonalon, ezért egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

2023. Február 08. 11:07, szerda | Helyi

A Bakony erdeiben tartottak ellenőrzést a rendőrök

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 2023. február 7-én közös szolgálatot láttak el a területileg illetékes hivatásos vadászokkal a bakonyi erdőkben.

2023. Február 07. 17:34, kedd | Helyi

Egymás után kétszer buktatták le az ittas sofőrt a pápai rendőrök

A 40 éves győrújbaráti lakos néhány órával később újra autóba ült, miután egyszer már lebukott ittas vezetéssel.