Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2015. November 19. 12:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

300 éve született a pápai kórházalapító

300 éve született a pápai kórházalapító

Galántai és fraknói gróf Eszterházy Ferenctől származik az Eszterházy-terv vezérgondolata: \"a köz javára, saját erőmből\". Születésének 300. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek az Esterházy-kastélyban.

- Az Esterházyak és Pápa története összefonódott, és ez egy nagyon szerencsés történet lett - köszöntötte a konferencia résztvevői Unger Tamás. Az alpolgármester kiemelte, az Esterházy-családnak köszönhette Pápa, hogy aXVIII. században a település elindulhatott a fejlődés útján. - Az emlékkonferencia alkalmat adhat a gazdag múltra való visszatekintésre, de ugyanakkor arra is, hogy szem előtt tartsuk Eszterházy Ferenc gondolatát és mi is tegyünk a köz javára, saját erőnkből. Ez a társadalmi szerepvállalás szükséges ahhoz, hogy egy város virágozni tudjon - fogalmazott Unger Tamás.

A konferencián az Esterházy család és Pápa városa 18. században címmel Hudi József előadását hallhatta a közönség, majd László Péter az Esterházy-uradalom szervezetéről beszélt. Nagy L. István az Ősök Csarnoka és az Ebédlő Palota történetének ismertetésével folytatta az érdekfeszítő konferenciát, Olga Khavanova pedig Esterházy Miklós szentpétervári követet mutatta be.Mezei Zsolt a pápai szerzetesrendekről tartott előadást, Soós István gróf Eszterházy Ferenc közéleti szerepét mutatta be, Lázár Balázs pedig a rendek és az uralkodó közti közvetítő tevékenységét vizsgálta. Kulcsár Krisztina az Udvari Kancellária épületének átalakítási terveiről beszélt, Horváth Gyula pedig gróf Eszterházy Ferenc horvát-szlavón báni működésétől szólt.

A konferencia koszorúzással zárult Gannán, Eszterházy Ferenc sírjánál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 13. 11:03, szombat | Helyi

Az egyik pápai áruház parkolójában várták az érdeklődőket a rendőrök

A rendőrök egy helyi áruház parkolójában várták a rendőri hivatás és a szerződéses határvadász szolgálat iránt érdeklődőket.

2022. Augusztus 11. 19:22, csütörtök | Helyi

Újabb csőtörés a Vásár utcában

A 300-as főnyomócső tört el ismét, a víztorony kiürült, így rövid ideig akadozhat a vízszolgáltatás a város egyes pontjain.

2022. Augusztus 10. 14:16, szerda | Helyi

50 helyett 127 km/h-val hajtott Ihászon a fiatal sofőr

A megengedett sebesség dupláját is túllépte a sofőr, a rendőrök intézkedés alá vonták.

2022. Augusztus 10. 09:03, szerda | Helyi

Rendőrségi toborzó iroda nyílt Pápán

A rendőrök minden hétköznap várják a rendőri hivatás, a szerződéses határvadász és az iskolaőr szolgálat iránt érdeklődőket.