Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Október 23. 20:09, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Senki sem tudta a magyar szabadságharc eszméjét koporsóba zárni

Senki sem tudta a magyar szabadságharc eszméjét koporsóba zárni

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezést Pápa város önkormányzata.

Az egybegyűltek elsőként Kiss Zoltán mártírhalált halt ejtőernyős, majd dr. Katona István, Pápa város forradalmi tanácsának egykori elnökének emléktáblájánál hajtottak fejet. A megemlékezés 18 órakor folytatódott a JMSZK színházépületében.

Venczel Csaba önkormányzati képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta, a mögöttünk hagyott évszázadokban több ezer honfitársunkat végeztek ki, nyomorítottak meg, temettek jeltelen sírba, de velük a magyar szabadságharc eszméjét koporsóba zárni, mélyen a föld alá temetni egyetlen elnyomó rendszer sem volt képes. Nemzeti és keresztény ünnepeink jelentették és jelentik ma is számunkra a folytonosságot. A kapcsolatot múltunk, jelenünk és jövőnk felé – fogalmazott a szónok, majd felelevenítette az 59 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc történéseit, majd annak leverésének tragédiáját.

Venczel Csaba párhuzamot vont a mai migrációs helyzet és az ’56-os események között. Mint mondta, hazánknak számos feladatot és kritériumot kellett teljesítenie ahhoz, hogy Európához csatlakozhasson. – Most viszont azt tapasztaljuk, hogy mások akadályok nélkül juthatnak be Európába, melynek korábbi vezetői ’56-ban Magyarországról, ’68-ban Csehszlovákiáról, ’81-ben pedig Lengyelországról mondtak le. Ma ez a négy közép-európai állam együtt kérdezi: miként történhet meg, hogy az Unió mai vezetői ezidáig lemondtak arról, hogy megállítsák a bevándorlást – mondta szónoklatában az önkormányzati képviselő hozzátéve: az európai emberek egyértelművé fogják tenni, hogy ebből nem kérnek. Magyarország a V4-ekkel és Európa józanul gondolkodó felével együtt meg fogja védeni saját és Európa határait, szabadságát és értékrendjét. Tesszük ezt annak érdekében, hogy ne kelljen még egyszer azt követelnünk, amit ’56-ban, hogy állítsák vissza eltörölt nemzeti és keresztény ünnepeinket – zárta gondolatait Venczel Csaba.

Az ünnepi beszédet követően Az igazság zászlaja címmel láthattak zenés-irodalmi összeállítást a Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája színházi és tánc tagozatos növendékeinek közreműködésével. Az esemény koszorúzással zárult a Magyar Poéta 1956 szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.