Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 18. 15:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Esőzés: Az önkormányzati csapadékvíz hálózat üzemeltető is felelős a problémákért

Esőzés: Az önkormányzati csapadékvíz hálózat üzemeltető is felelős a problémákért

Áldozó Tamás polgármester az elmúlt időszak extrém csapadékos időjárásáról és az azzal kapcsolatban kialakult vízelvezetési problémákról beszélt mai sajtótájékoztatóján.

A polgármester elmondta, a Bakonyér vízállása szeptember 2-án minden eddigi rekordot (még a 2010-es áradásét is) megdöntötte. Ennek következtében a Hódoska, a Ligetkert és a Dózsa György utcákban nagy mennyiségű víz került az útra és a járdákra, valamint a Tarczi utcában a házak lábazatát is elérte a patak vize. Az előbbi három utcában az árokban lefolyó víz visszatorlódása miatt alakultak ki a problémák. Ez ellen van műszaki megoldás, mely a polgármester reményei szerint meg is fog valósulni. A Tarczi utcában egy töltés építésével lehetne megelőzni a hasonló gondokat, melyhez azonban vagy a patak medrét, vagy a Tarczi utca burkolatát kellene áthelyezni. A töltés megépítése a vízügyi gazdálkodás feladata. A polgármester kitért arra is, hogy a patak áradásakor a nagyteveli víztározó zsilipje zárva volt, a patak ekkora méretű áradása a két település között alakult ki. Ennek előrejelzése pedig nem lehetséges.

A múlt hétvégi csapadékvíz elvezetési problémákkal kapcsolatban a polgármester elmondta, a repülőtéri meteorológia adatai szerint szombat délután mintegy 60 mm csapadék hullott a városra. - Ez a hirtelen leeső nagy mennyiségű csapadék kritikus helyzetet idézett elő a város több pontján. A Szabadság úton, a Török Bálint utca, Béke tér, Wesselényi utca és környékén alakultak ki a leginkább kritikus pontok, továbbá a Bakonyér átszívárgása miatt a Malomkert lakóparkban. Ezeken kívül több mint 70-szer riasztották a katasztrófavédelmet, leginkább pincebeázásokhoz - mondta el a városvezető.

Áldozó Tamás szerint a történtekkel kapcsolatban megvan a felelőssége a városi tulajdonban lévő csapadékvíz hálózat üzemeltető is, hiszen volt, ahol a közművek nem álltak készen ekkora feladatra. Külön meg kell vizsgálni a Szabadság úton kialakult helyzetet, hiszen a 2011-ben felújított úton a csapadékvíz bekötését is megoldották a Bakonyérbe.Hozzátette: az önkormányzat felelőssége mellett néhány esetben a lakosság felelőssége is felmerül, hiszen minden ingatlantulajdonosnak feladata az ingatlana előtti vízelvezető árok és áteresz karbantartása. Ezt pedig nem mindenki teszi meg, mely több esetben is problémákat okozott.

A polgármester beszélt azokról a nemrég létrehozott új utcákról is, melyekből számos panasz érkezett az önkormányzathoz. - Ezek olyan területek, ahol a telekalakítást magánszemélyek, gazdasági társaságok kezdeményezték, s ezt a hatóság, az önkormányzat azzal a feltétellel engedélyezte, hogy ott a közutat, a járdát, a közvilágítást, a csapadékvíz-elvezetést kiépítik. Ezeket a telekalakítás kezdeményezői, vagy akik időközben az ingatlant ezzel a kötelezettséggel megvásárolták, nem alakították ki - fogalmazott a városvezető, aki arra bíztatja az érintett utcákban lakókat, hogy kérjék számon az említett beruházások elmaradását azon, akinek ez a kötelessége lett volna és nem mellesleg akinek a telek árában ezeket ki is fizették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.