Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 01. 20:00, szombat | Helyi

199 esztendeje született Petőfi Sándor

199 esztendeje született Petőfi Sándor

199 éve, ezen a napon, 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot Petőfi Sándor költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a világszerte legismertebb magyar poéta, egykori pápai diák.

„Rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították. Ő a magyar romantika kiteljesítője, és koráig még ismeretlen témákat honosított meg a magyar költészetben: nála jelent meg először a családi líra, szerelmi költeményeiben a hitvesi, házastársi szerelem ábrázolása, tájköltészetében pedig a ’puszta’, a magyar Alföld méltó rajza. Ő írt először verseiben a ’világszabadságról’, és általa teljesen új hang szólalt meg a magyar irodalomban. Közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez, hiszen a nép nyelvét beemelte az irodalomba, és a versek külső formája helyett a gondolatot állította középpontba” – áll a Wikipédián, a szabad enciklopédián.

A 2022-es esztendő legelső napjának – Újév napjának – kora délutánján egy kis emlékküldöttség gyülekezett a pápai Esterházy-kastély előtti Petőfi-szobornál, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) képviseletében, hogy gyertyákat gyújtson a 199. Petőfi-születésnap alkalmából.

Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész – szintén néhai pápai református kollégiumi diák – 1973 óta álló szobránál Horváth Lászlóné egyleti önkéntes az idén kilencven éve született Jevgenyij Alekszandrovics Jevtusenko (1932–2017) orosz költő – aki maga is nagy tisztelője volt Petőfinek – „A rohanás e kornak átka” kezdetű versét, Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő pedig Petőfi Sándor „Új esztendő napján” című (1849. január 1-jén, Debrecenben kelt) költeményét osztotta meg a megjelentekkel.

Kerecsényi Zoltán röviden megemlékezett a 2021 karácsonya előtt, nyolcvannegyedik életévében elhunyt Varga Gézáról, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium nyugalmazott igazgatójáról, Országos Petőfi Sándor Társaságbeli tagtársáról is, akinek emlékére a jelenlévők szintén gyújtottak egy szál gyertyát a szobor talapzatánál.

Az EpVE ügyvivője hangsúlyozta, az idén hétéves Elsősorban pápai Városbarát Egylet működése óta kiemelten fontos, vállalt feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékezet gondozását. 2022 szép, kerek Petőfi-évfordulókat jelent a pápaiaknak, mintegy előkészítő éveként 2023-nak, a nagy bicentenáriumnak, a 200. Petőfi születési évfordulónak.

Idén, 2022-ben lesz kerek 180 esztendeje, hogy Petőfi Sándor 1842-ben itt, e városban vetette papírra legelőször a Petőfi nevet a „Tolvaj huszár” című románca alatt; tehát itt vette fel a Petőfi nevet, „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”. S annak is 180. évfordulója lesz, hogy a Pápán írt „A borozó” első lett a nyomtatásban napvilágot látott költeményei sorában.

Az egylet tavaly november végén „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” címmel egy helyi, jelképes irodalmi, lokálpatrióta mozgalmat hirdetett. E szerint ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi versidézetét otthon ráírva egy-egy szalagra azt a kastély előtti Petőfi-szoborhoz hozza el, s kösse fel Petőfi vándorbotjára. Ilyenformán a szobor elé tévedőket, a szobor előtt megálló embertársakat – e rohanó korban – olvasásra, gondolkodásra késztethetik a pápaiak a bicentenáriumra készülődve.

Az egylet önkéntesei továbbra is buzdítanak, hogy az előttünk lévő hónapok során készítsék el, hozzák el Petőfi-idézetes emlékszalagjaikat a kastély előtti Petőfi-szoborhoz a pápaiak, s kössék fel azokat Petőfi vándorbotjára.


(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.