Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. November 09. 11:20, péntek | Helyi
Forrás: Petőfi Asztaltársaság

170 éve \"született\" Petőfi Pápán!

170 éve \

170 évvel ezelőtt írta le először és vette fel választott nevét a költő. Az évforduló kapcsán tartotta soron következő összejövetelét a pápai Petőfi Asztaltársaság a Boszorkánykonyha Étteremben.

A megjelenteket az Asztaltársaság ügyvivője, Kerecsényi Zoltán köszöntötte. Mint bevezetőjében elmondta, Petőfi pápai kötődését az elmúlt száz évben sokan vizsgálták, úgy mint többek közt Dienes András, Nádasdy Lajos, Kövy Zsolt, Huszár János lokálpatrióták. Ők több ízben igyekeztek is publikálni kutatásaikat. Ma is élnek olyanok a városban és környékén, akik szívesen foglalkoznak Petőfivel, annak diákoskodásával, és példaként próbálják állítani a ma vagy a jövő magyar generációi számára. Ilyen tiszteletre méltó ember a nagy múltú református kollégium nevelője, Veress Zsuzsanna tanárnő is, aki a Petőfi Asztaltársaság vendégeként szólt a költő és Pápa kapcsolatáról. - mondta felvezetőjében Kerecsényi, majd bemutatta a másik vendéget is, aki megyei, veszprémi kutatóként élete tekintélyes részét fordította a másik pápai diák, későbbi irodalmár, Petőfi barátja: Jókai Mór életének kutatására. Dr. Ács Anna a veszprémi múzeum ny. munkatársa, irodalomtörténész, a balatonfüredi Jókai-villa egykori "gondozója" Petőfi és Jókai barátságáról tartott igazán kerek és figyelmet megkapó előadást az Asztaltársaság érdeklődő közönségének. Mindkét előadó hölgy versekkel is színesítette előadását a hallgatóság örömére. Ács Anna Jókai levelezéséből is felvillantott pár részletet, olykor-olykor bemutatva mindkét irodalmár humoros oldalát is.
Az emlékesten Grőber Attila az Asztaltársaság másik ügyvivője, önkormányzati képviselő mondott zárszót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.