Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 04. 10:20, péntek | Helyi
Forrás: EpVE

170 éve halt vértanúhalált a miniszterelnök

170 éve halt vértanúhalált a miniszterelnök

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE), a pápai Honvéd Bajtársi Klub, valamint a Pápai Nyugalmazott Pedagógusok Klubja képviselői együtt vittek emlékkoszorúkat 2019. október 3-án, csütörtökön kora délután a pápai Fapiac tér – Batthyány utca sarkán álló Batthyány-domborműhöz.

Sokéves hagyomány, hogy az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő hívására a Nemzeti Gyásznapot megelőzően ide, ehhez a pápai emlékjelhez civilekből álló kis küldöttség zarándokol koszorúelhelyezés céljából a vértanú kormányfő tiszteletére.

Idén október 3-án, azon a napon tették szerét tisztelgésüknek a fent nevezett kisközösségek küldöttei, amelyen a hatalom éppen napra pontosan százhetven esztendeje elutasította Magyarország első felelős miniszterelnöke, Batthyány Lajos kegyelmi kérvényét, és elrendelte kivégzését.

Kerecsényi Zoltán ezúttal elhozta a relief előtt megjelenteknek azt a gyűjteményében féltve őrzött, „Nagymagyarország kiváló történetírója, a lánglelkű tanár”, Varga Ottó (1853-1917) szerkesztette „Aradi vértanúk albuma” címet viselő, immár 125 éves régi, vaskos kötetét, melynek „Fátyolos idők” című fejezetéből előbb felolvasta azt a részletet, amely Batthyány elítéltetését, utolsó óráit és kivégzését idézték; majd szintén az említett antik kiadványból Palágyi Lajos (1866-1933) zsidó származású magyar poéta megrendítő költeményéből osztott meg egy szakaszt, ami az aradi mártírok példaadásának állít emléket; végül pedig Batthyány Lajos feleségéhez, Zichy Antóniához fogalmazott búcsúleveléből ismertetett egy elgondolkodtató töredéket.


Mindezen idézett – üzenetükből máig egy jottányit sem veszített – irodalmi szövegeket követően helyezték el koszorúikat, s mécseseiket a megjelent civilek a pápai Fapiac tér – Batthyány utca sarkán álló portrédomborműves emléktábla alá.

(Forrás: EpVE-Hírlev.,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.