Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2011. November 30. 07:20, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

A mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár kéthónapos felmondási idejük, eddig mintegy 800 elfogadta a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s visszatér munkahelyére.

Közölte Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszter, miután kedden este Iveta Radicová miniszterelnökkel együtt találkozott a válsághelyzetbe került kórházak igazgatóival és orvosaival.

„Mintegy 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását, azaz azt, hogy december elsejével megválik eddigi munkahelyétől” - jelentette ki a tárcavezető, aki bízik abban, hogy a szerdán további orvosok fogadják el a kormány 300 eurós béremelési ajánlatát. Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) azonban 707 eurós átlagos béremelést követel, s nem hajlandó a kompromisszumra.

Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra - a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel - a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik.

A kormány döntése következtében a kórházakban nagy a feszültség. Komoly vitákat és tiltakozást váltott ki a kabinet azon döntése is, hogy az orvosok nélkül maradt osztályokat esetleg megszüntetik. „Nem hiszem, hogy az osztályok és a kórházak megszüntetése csak azért normális lenne, mert az orvosok felmondtak” - jelentette ki Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. Közölte: az orvosi kamara szerdán megpróbál közvetíteni az orvosi szakszervezetek és a kormány között.

Az orvosi szakszervezetek az esti órákban Besztercebányán tüntetést rendeztek, amelyen több száz orvos élesen bírálta a kormányt, s azt hangoztatta, hogy a szükségállapot kihirdetése ellenére sem veszi fel csütörtökön a munkát.

Több kórház is közölte, hogy ideiglenesen leállították a műtéteket.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

2022. Május 25. 17:00, szerda | Külföld

Karikó Katalint díszdoktorai közé választotta a Yale Egyetem

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében

2022. Május 25. 09:13, szerda | Külföld

Legalább 18 diák és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözés során Texasban

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt

2022. Május 25. 05:00, szerda | Külföld

Újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok Csehországban

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.