Városlista
2023. március 31, péntek - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2011. November 30. 07:20, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

A mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár kéthónapos felmondási idejük, eddig mintegy 800 elfogadta a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s visszatér munkahelyére.

Közölte Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszter, miután kedden este Iveta Radicová miniszterelnökkel együtt találkozott a válsághelyzetbe került kórházak igazgatóival és orvosaival.

„Mintegy 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását, azaz azt, hogy december elsejével megválik eddigi munkahelyétől” - jelentette ki a tárcavezető, aki bízik abban, hogy a szerdán további orvosok fogadják el a kormány 300 eurós béremelési ajánlatát. Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) azonban 707 eurós átlagos béremelést követel, s nem hajlandó a kompromisszumra.

Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra - a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel - a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik.

A kormány döntése következtében a kórházakban nagy a feszültség. Komoly vitákat és tiltakozást váltott ki a kabinet azon döntése is, hogy az orvosok nélkül maradt osztályokat esetleg megszüntetik. „Nem hiszem, hogy az osztályok és a kórházak megszüntetése csak azért normális lenne, mert az orvosok felmondtak” - jelentette ki Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. Közölte: az orvosi kamara szerdán megpróbál közvetíteni az orvosi szakszervezetek és a kormány között.

Az orvosi szakszervezetek az esti órákban Besztercebányán tüntetést rendeztek, amelyen több száz orvos élesen bírálta a kormányt, s azt hangoztatta, hogy a szükségállapot kihirdetése ellenére sem veszi fel csütörtökön a munkát.

Több kórház is közölte, hogy ideiglenesen leállították a műtéteket.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.