Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2023. Január 25. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

150 éves az Első Magyar Polgári Lőegylet

150 éves az Első Magyar Polgári Lőegylet

A pápai egyesület talán a legrégebbi polgári lövészegylet az országban, ma is működik és komoly sikereket ér el az országos megmérettetéseken.

A jubileumi év kapcsán Németh Istvánnal, az egyesület elnökével, és Radics Lajos alelnökkel beszélgettünk az Első Magyar Polgári Lőegylet Sportegyesület múltjáról, jelenéről és reménybeli jövőjéről. A lövész egyesület az 1800-as évek végén alakult a nagy katonai hagyományokkal rendelkező városban, a fegyverkedvelő polgári lakosság és diákság nagy számban vett részt a sportág mindennapjaiban.

A patinás egyesület ma is működik, 10-12 fő rendszeresen részt vesz az edzéseken és szép eredményeket érnek el a sportolók az országos versenyeken, diákolimpiákon. Tavaly több versenyzőjük is dobogóra állhatott.

Pápán a Béke téren légfegyveres lövészet áll rendelkezésre, lőfegyveres lőtér sajnos jelenleg nincs a városban, ezért más településeken tudnak csak gyakorolni a felnőtt sportolók, de folyamatban van az egyesület saját telephelyén egy tereplőtér kialakítása, a Vaszari úton, ám forrás hiányában lassan halad a munka. Az elnökség azonban bizakodó, minden kínálkozó lehetőséggel élnek, és várják a támogatókat is.

Németh István hangsúlyozta, számos előnye van a sportlövészetnek, olyanok, amelyekre sokan nem is gondolnának. Nagy fokú koncentráló képességre van szükség ebben a sportágban, jelentős mértékben növeli a fiatalok kitartását, türelmét és fegyelmezettségét, nem beszélve az egymás iránti figyelemről, közösségi szellemről.

Az idei, jubileumi évet szeretné méltóképpen megünnepelni az egyesület, általános iskolás korú gyermekek számára szeretnének egy városi versenyt megrendezni, valamint kiállítással állítanának emléket a 150 éves egyesületnek.

Az Első Magyar Polgári Lőegyesület tagjai társadalmi munkában végzik a maguknak kijelölt feladatukat, önkormányzati és pályázati támogatásból gazdálkodnak, illetve jelképes összegű tagdíjat fizetnek az egyesület tagjai. Mindenkinek van lehetősége díjmentesen kipróbálnia magát a sportlövészetben, 10-18 éves korig szülői felügyelet mellett. Az egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 09:16, hétfő | Helyi

Megnevezte 2024-es pápai polgármesterjelöltjét az MSZP

A bejelentés nagy meglepetést nem okozott, ugyanakkor némileg szokatlan, hogy bő egy évvel az önkormányzati választás előtt megnevezi a jelöltjét egy párt.

2023. Január 28. 14:04, szombat | Helyi

Gyermektápszert vásárolt volna a neten, átverték

A pápai rendőrök csalás vétség gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást az ismeretlen személy ellen.

2023. Január 28. 14:02, szombat | Helyi

Január 28. az adatvédelem nemzetközi napja

A rendőrök a személyes adatok védelmére hívják fel a figyelmet.

2023. Január 27. 12:07, péntek | Helyi

Családi házak udvarán felhalmozott szemétkupacokra bukkantak a pápai rendőrök

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai elfogták az illegális hulladéklerakások elkövetőit.