Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 26. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

130 ezer forintot kapott a Kálvária szobraiért - minimum két évre számíthat

130 ezer forintot kapott a Kálvária szobraiért - minimum két évre számíthat

Csupán egy hétre volt szüksége a rendőröknek ahhoz, hogy kézre kerítse a Kálvária utca második stációjából ellopott szobrokat és a tettest.

Dr. Mail József apát, plébános elmondta, április 9-én reggel vették észre, hogy a második stáció szobrai eltűntek. - Azonnal megtettem a feljelentést a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán és bámulatos gyorsasággal, április 15-én meg is találták a szobrokat és a tettest. Az apát, pébános elmondta, a három, fából készült szobrot az 1700-as években faragták, kiemelt, fokozottan védett, nemzeti érték. Egy ilyen szobor restaurálása csaknem egymillió forintba kerül.

Ennek ellenére a tolvaj mindössze 130 ezer forintot kapott a három szoborért - tutduk meg Nagy Ákostól, a bűnügyi osztály vezetőjétől. A 42 éves dombóvári férfi egy műkincskereskedőnek adta tovább a tárgyakat, mondván hogy hagyatékból származnak. Még vizsgálják, voltak-e társai az elkövetőnek, illetve hogy a műkincskereskedőt terhelheti-e felelősség az ügyben, vagy jóhiszeműen vásárolt.

-Az elkövető anyagi haszonszerzés céljából követte el tettét, ezt alátámasztja az is, hogy gyorsan túladott a szobrokon. A nyomozás jelenleg dologi erőszakkal nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyik a gyanúsított ellen – mondta Nagy Ákos. Hozzátette: a nyomozás jelenlegi állása szerint a gyanusított 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, ám ez a szobrok értékének pontos meghatározását követően akár súlyosbodhat is.

Még kérdéses, hogy a szinte sértetlenül megkerült szobrok visszakerülnek-e eredeti helyükre. Nem ez volt ugyanis az első lopás a stációkból, az első és a harmadik állomás szobrai már évekkel ezelőtt eltűntek. Vizsgálják, hogy van-e összefüggés az esetek között. Tervezik a Kálvária templom környékének elektronikus védelem alá helyezését, ám egyelőre sem az anyagi, sem a jogi háttér nem biztosított ehhez.


Az egyik szobor kézfeje tört le

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.