Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 20. 15:43, szerda | Helyi
Forrás: EpVE

125 esztendeje hunyt el Kossuth Lajos

125 esztendeje hunyt el Kossuth Lajos

125 esztendeje, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos egykori magyar kormányzóelnök, Pápa város díszpolgára, valamint Pápa város képviselőtestülete 125 éve kérte határozatilag Kossuth magyar állampolgárságának visszaállítását (még Kossuth halála előtt, 1894. március 3-án).

Ezen évfordulók kapcsán hívta főhajtásra 2019. március 20-án délelőtt a Kossuth emléke előtt Pápán tisztelegni vágyókat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet a pápai sétálóutca Kossuth-táblájához, a Tansütő oldalfalán található, Zsuppán István művésztanár által 2017-ben alkotott Kossuth-domborműhöz, valamint az áruház mellett álló Kossuth-fejszoborhoz.

Az emléktáblánál Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő tartott rövid ismertetést a 125 éve történtekről, majd dr. Áldozó Tamással, Pápa város polgármesterével elhelyezték a tisztelet koszorúját. Mellettük koszorút helyeztek el a pápai Honvéd Bajtársi Egyesület, illetve a helyi Kertbarát Népfőiskola képviselői is, hiszen tudniillik, hogy Kossuth Lajos az 1848–49-es szabadságharc idején a Honvédelmi Bizottmány elnöke is volt, valamint nagy természetszerető, kertbarát hírében is állt, herbáriumát értékes jegyzeteivel együtt 1895 óta a Magyar Nemzeti Múzeum növénytani osztálya őrzi.

Az 1879. L. törvénycikk – a honosság kérdésében – kimondotta, hogy aki tíz esztendőn át megszakítás nélkül külföldön tartózkodik, s e határidő letelte előtt a monarchia valamelyik konzulátusánál állampolgárságának fennmaradása érdekében nem jelentkezik: megszűnik magyar állampolgár lenni. A már évtizedek óta Turinban élő Kossuth Lajos méltatlannak érezte ezt az eljárást, ezért nem élt a lehetőséggel, nem kérvényezte magyar állampolgárságának megtartását. Mivel a monarchia egyik konzulátusához sem folyamodott, tíz év leteltével automatikusan hontalanná vált.

1889. év után az agg Kossuth Lajos iránti szolidaritásból és tiszteletből, s talán ellensúlyozási szándékkal e kormányintézkedés ellen, egyre több település választotta díszpolgárává, ugyanakkor széles-körben bontakozott ki visszahonosításának követelése is. E mozgalomhoz szinte egész Veszprém megye csatlakozott. Kossuth Lajos 90. születésnapjának megünneplése idején fokozódó ünnepi hangulat hatására talán elsőként az ugodi választókerületben indult széleskörű mozgalom Kossuth Lajos visszahonosítása érdekében. 1893. év végén Gelsei Bíró Vincze országgyűlési képviselő kezdeményezésére induló hazafias mozgalomhoz Bakonytamási, Alsó-Görzsöny, Felső-Görzsöny, Lovászpatona, Takácsi és Varsány (ma Veszprémvarsány) községek is csatlakoztak. Az említettek mellett Pápa város képviselőtestülete határozatilag, s közvetlenül az ország képviselőházától kérte Kossuth Lajos állampolgárságának visszaszállítását. Ez szép és hazafias gesztus volt a város képviselőtestületétől, melyet a közvélemény nyomására 1894. március 3-án tartott ülésén egyhangú határozattal mondott ki. Ebben kérte a magyar képviselőházat, a már súlyos beteg Kossuth Lajos azonnali visszahonosítását. Sajnálatos azonban, hogy a „turini remete” idős szervezete a kérelem elküldése után már csak két hétig tudott megbirkózni az együttesen fellépő vesebántalmakkal és tüdőlobbal, így a város kérelmének továbbítását követően csendesen elhunyt turini magányában 1894. március 20-án.

Fotók forrása: EpVE, Papa-ma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk