Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Október 11. 12:28, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kilenc hónap alatt 219 lakástűz – 21 sérült és 1 halott Veszprém megyében

 Kilenc hónap alatt 219 lakástűz – 21 sérült és 1 halott Veszprém megyében

Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon. A lakástüzek következtében 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett.

58 emberen már nem lehetett segíteni. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be - írja honlapján a Katasztrófavédelem.

A Veszprém megyei adatok kevésbé sokkolóak, de a számokban növekedés tapasztalható. A tűzoltók az égő épületekből 59 embert mentettek ki, 21-en sérültek meg, egy ember vesztette életét. A háromnegyed év során az égő épületekhez 380 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 3487 négyzetméternyi terület égett le.

61 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 7 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 48 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, senki sem szenvedett szén-monoxid-mérgezést.

Fotó: katasztrófavédelmi műveleti szolgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.