Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 24. 15:07, péntek | PR

Újévi fogadalmak: Hogyan olvassunk több könyvet idén?

Újévi fogadalmak: Hogyan olvassunk több könyvet idén?

Olvasni ismét divatos elfoglaltság, ami nagy öröm lehet számodra is, hiszen egy jó könyvvel a kezedben megszűnik a világ, és egy új nyílhat meg előtted.

Kiváló újévi fogadalom lehet, hogy ha eddig nem tetted, akkor most belevágj a rendszeres olvasásba. Mindegy, hogy milyen eszközön teszed, lehet papír könyv vagy e-book, lényeg, hogy merülj el benne és élvezd. Viszont ez nem biztos, hogy egyik napról a másikra menni fog, hiszen a hétköznapokban kimondottan sok akadályozó tényező van. Ilyen például az idő, és a zavartalan környezet hiánya. Cikkünkkel segítünk hogyan kerekedj felül ezeken, és mélyülj el igazán a kiszemelt könyvekben.

Jó választás!
Olyan könyvet válassz, ami valóban megfog. Ezt első ránézésre nyilván csak a borító és a könyv hátulján található összefoglaló eredményezi, de ha ezek tetszenek, akkor megvan az esélye, hogy a könyv is rendben lesz számodra. Ha ez nem elegendő biztosíték számodra, akkor vásárlás előtt nyugodtan tájékozódj könyvajánlókból, böngészd át a könyvesboltok webshopját, és olvasd el az ottani véleményeket. Ha ezek ellenére sem tetszik, amit a könyv belső tartalma rejt, nyugodtan tedd félre a könyvet, nem ciki. Ha nem élvezed, akkor ne fáraszd vele magad, csak elveszi a kedved a további próbálkozásoktól.

Olvass bárhol!
Olvass bárhol, ahol neked szimpatikus, és el tudsz mélyülni a karakterek tengerében. Ha rendszeresen tömegközlekedéssel mész munkába, vagy iskolába, akkor vedd elő az olvasnivalódat a buszon vagy a villamoson. Ha zavarnak az utastársaid a koncentrációban, akkor egyszerűen dugd be a füled és hallgass az olvasás mellé egy kellemes instrumentális albumot, ahol nem figyelsz önkéntelenül is a dalok szövegeire. Persze néha azért pillants fel, hogy hol is jársz éppen, nehogy elfelejts a jó megállóban leszállni.

Olvass bármikor!
Az olvasás nincs időhöz kötve, érdemes mindenhova magaddal cipelni az éppen olvasott könyvet, hiszen ki tudja, hol akad öt perced egy újabb fejezetet elolvasni. Indítsd olvasással a napot, beindítja az agytekervényeidet, és nemcsak a kávé, de a történeted sorai is feldobják a munkába indulást, és addig sem a napodon agyalsz. Illetve a klasszikus időpont: nyugodtan olvass elalvás előtt az ágyban és merülj akár az aktuális kedvenc könyved soraival álomba.

Olvasni egészséges!
Az olvasásnak számos előnye van. Amellett, hogy egy igazán neked írt könyv kikapcsol és ellazít, csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának lehetőségét, így nem túlzás azt mondani, hogy olvasni kimondottan egészséges - hiszen frissen tartja az agyat. A sorok böngészése bővíti a szókincset és fejleszti a képzelőerőt. Ezek következtében képesek leszünk sokkal választékosabban és pontosabban kifejezi magunkat, mely magabiztosabbá tesz.

Szabad, nem szabad…
Az olvasás rólad szól, kivéve, ha iskolai kötelező olvasmányról van szó, de az más tészta… Alapvetően az olvasásnak nincsenek szabályai, ott olvass és akkor, amikor jól esik, persze ha abban az időpontban éppen nincs más kötelességed. Ha egy könyv nem nyújtja a várt élményt, bátran cseréld le, és attól, hogy manapság az e-bookok nagyon menők, nyugodtan olvass hagyományos papír alapú könyvet. Sőt, az is növelheti az olvasási ingert, ha kialakítasz otthon egy mini könyvtárat. Szemet és lelket gyönyörködtető, mikor egy polcon sorakoznak a kedvenc könyveid, és még nagyobb élmény, ha elmondhatod, hogy szinte mindet kiolvastad betűről betűre.

Azok a fránya zavaró körülmények…
Nem könnyű nem törődni az autók zajával, vagy a melletted ülők csevegésével, de ha igazi könyvélményre vágysz és segítség nélkül nem tudod kizárni ezeket, akkor bizony érdemes egy zajszűrős fülhallgatót beszerezned. Ha végképp nem tudod mentálisan kizárni a körülményeket, akkor teremts az otthonodban egy csendes sarkot, és használd azt. Legyen a napirended része legalább negyedóra, amikor az olvasó sarkodban kuckózva elolvasol néhány fejezetet.

Legyen közösségi élmény az olvasás!
Járj el „olvasó közegbe”: látogass el olyan helyekre, ahova mások is olvasni mennek, ilyen lehet például egy felolvasó est, vagy egy egyszerű könyvtár. Esetleg hozz össze egy olvasó klubbot, vedd rá a barátaidat és olvassatok együtt. Játsszatok: minden hétre egy könyv kihívás. Mindenki elolvassa a választott könyvet és amikor találkoztok, akkor megbeszélitek, hogy kinek, hogy tetszett. Remek beszélgetések születhetnek. Illetve félve ajánlom, de a modern kor része: csatlakozz valamelyik közösségi oldalon olvasói csoportokhoz, ott maguktól működnek ezek az eszmecserék, és jó eséllyel társra lelsz az olvasáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.