Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 29. 13:19, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját

Rehabilitációs roboteszközökkel, alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezéssel, valamint különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezésekkel bővült a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkja. A beruházás több mint egymilliárd forintból valósult meg.

A berendezések csütörtöki átadásán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az 1,3 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen olyan berendezéseket adnak át, amelyek még Magyarországon nem voltak.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a legkorszerűbb digitális technológiát a gyermekgyógyítás szolgálatába állítsák, hiszen "mindenki azt szeretné, hogy a gyereke gyorsan meggyógyulna".

Ha családbarát országot építünk, akkor annak az egyik legfontosabb része a gyermekek egészségügyi ellátásának fejlesztése, a csúcstechnológia meghonosítása - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Közölte, a fejlesztés megvalósulásához európai uniós forrásokat is felhasználtak. "Magyarország az elmúlt években ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre költötte az uniós forrásait" - mondta Rétvári Bence.

Hangsúlyozta, sok tervük van még a jövőre nézve, hogy a magyar egészségügyben csúcstechnológiát használhassanak, és éppen "ezért érthetetlen számunkra, hogy különböző indokokra hivatkozva miért nem tudja Magyarország folytatni az ilyen programjait, miért nem engedik, hogy hozzájussunk a forrásokhoz".

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója elmondta, három eszközcsoportot szereztek be: az egyikbe tartoznak a mozgásszervi rehabilitációt segítő roboteszközök, a másikba a háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezés. A harmadik csoportot a különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezések alkotják.

Mint az átadáson elhangzott, az új radiológiai egység a hagyományos berendezésekhez képest nagyon alacsony sugárdózissal dolgozik, a normál felvételhez képest a sugárdózis a nyolcada vagy akár a tizede is lehet. A berendezéssel akár az teljes testről tud felvételeket készíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.