Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 30. 14:29, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szlovák mentelmi jog, román népszavazás és kínai őrhajó a Lapszemlében

Szlovák mentelmi jog, román népszavazás és kínai őrhajó a Lapszemlében

A szlovák parlament vasárnap eltörölte a parlamenti képviselők alkotmányban garantált képviselői mentelmi jogát. A javaslatot mind a 144 képviselő támogatta - írja a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet arról cikkez, hogy nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról vasárnap rendezett népszavazás Romániában. Kína a hétvégén ünnepélyesen vízre bocsátotta eddigi legnagyobb és legkorszerűbb őrhajóját a közép-kínai Vuhan (Wuhan) városában, hogy ezzel is 'megerősítse szuverenitását tengeri területei felett és hatékonyabbá tegye a tengeri mentést' - írja a Népszava.

A szlovák parlament vasárnap eltörölte a parlamenti képviselők alkotmányban garantált képviselői mentelmi jogát. A javaslatot mind a 144 képviselő támogatta - írja a Magyar Hírlap. A képviselők szabálysértési mentelmi jogát már Iveta Radicová kabinetjének sikerült eltörölnie, ahhoz azonban, hogy a büntetőjogit is eltöröljék, nem volt politikai akarat. A mentelmi jog eltörlése korábban, Mikulás Dzurinda kormánya idején is felmerült, de előrelépés akkor sem történt. Az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta az alkotmány rögzítette, ahhoz, hogy a képviselők ellen büntetőeljárás indulhasson, a parlamentnek bele kell egyeznie, azaz „ki kell adnia” a képviselőt. A mentelmi joggal ugyan nem gyakran éltek vissza, akkor viszont durván.

***

A Magyar Nemzet arról cikkez, hogy nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról vasárnap rendezett népszavazás Romániában. A román központi választási iroda szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség. Traian Basescu úgy nyilatkozott: „a demokrácia fáklyája nem aludt ki, a román állampolgárok elutasították a 256 parlamenti képviselő és szenátor államcsínyét”, és amikor visszatér az elnöki hivatalba, megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani. Crin Antonescu ideiglenes államfő úgy nyilatkozott, hogy várni kell még a referendum végleges eredményére, de a központi választási iroda (BEC) és az eredményt hitelesítő alkotmánybíróság döntéseit mindenképp tiszteletben tartja.

***

Kína a hétvégén ünnepélyesen vízre bocsátotta eddigi legnagyobb és legkorszerűbb őrhajóját a közép-kínai Vuhan (Wuhan) városában, hogy ezzel is 'megerősítse szuverenitását tengeri területei felett és hatékonyabbá tegye a tengeri mentést' - írja a Népszava. A Hajhszün01 (Haixun01) feladata egyszerre lesz a területi vizek ellenőrzése és adott esetben a mentés - nyilatkozott Hszü Kuo-ji (Xu Guoyi), az illetékes sanghaji tengerészeti hivatal vezetője. Tényleges szolgálatát várhatóan az év végén kezdi meg. Az 5418 tonnás, 128,6 méter hosszú vízi jármű 37 kilométeres óránkénti sebességre képes és 10 ezer tengeri mérföld (18.520 km) megtételére alkalmas üzemanyag-utántöltés nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt