Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 13. 15:43, péntek | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Spanyolországból toboroznának munkaerőt az osztrák vállalkozók

Spanyolországból toboroznának munkaerőt az osztrák vállalkozók

Az osztrák Iparszövetség támogatja a gazdasági kamara kezdeményezését, hogy a magas munkanélküliséggel küzdő Spanyolországból toborzott munkaerővel pótolják a hazai szakképzett munkaerő hiányát - közölte az Iparszövetség egyik illetékese pénteken egy rádióműsorban.

Ez mindkét országnak javára válna - mondta Christian Helmenstein, a befolyásos munkaadói szervezet vezető közgazdásza az OE1 közszolgálati adónak.
A spanyol munkavállalók bérüknek legalább egy részét Spanyolországban költenék el, ami segítené az ottani gazdasági növekedést. A nagyon magas fiatalkori munkanélküliség miatt jelenleg sok spanyol fiatal érzi úgy, nem érdemes szakképzettséget szereznie, ezért is lenne fontos üzenete az ausztriai munkavállalásnak.
A szakember szerint az osztrák munkaerőpiac 30-60 ezer munkavállalót "gond nélkül felszívna", ahogy gond nélkül megbirkózott a munkaerőpiac tavaly májusi megnyitásával is a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamok előtt.
Helmenstein elmondta: Spanyolországban elsősorban a műszaki képzettséggel rendelkezők érdeklődnek ausztriai munkavállalás után.
Az osztrák munkaügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi "keleti" munkaerőpiaci nyitás után egy év alatt mintegy 27 ezerrel nőtt az érintett országokból való munkavállalók száma Ausztriában. Ez nagyságrendileg megfelel a tárca és szakértők előzetes becslésének. A legnagyobb csoportot - mintegy 12 ezer fővel - a magyar munkavállalók teszik ki. Az új munkaerő több mint fele az ország keleti részében dolgozik, és leginkább a vendéglátásban és az építőiparban foglalkoztatják őket.
A vállalkozók szerint ugyanakkor a keleti nyitás nem minden területen számolta fel a szakképzett munkaerő hiányát, mindenekelőtt az információtechnológiában és az iparban nem.

Címkék: Munka-Ausztria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.