Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 22. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Bolczek Krisztina, az MTI különtudósítója jelenti

Rio+20 - Áder: politikai akarat és megfelelő finanszírozás kell

Rio+20 - Áder: politikai akarat és megfelelő finanszírozás kell

Áder János köztársasági elnök szerint leginkább politikai akaratra és megfelelő finanszírozásra lenne szükség ahhoz, hogy előrelépést lehessen elérni a fenntartható fejlődés megteremtésében - erről az államfő magyar újságíróknak beszélt az ENSZ fenntartható növekedéssel és környezetvédelemmel foglalkozó világkonferenciáján, Brazíliában.

Az államfő vezeti a magyar küldöttséget a Rio+20 tanácskozáson, amelyen szerdától három napon át több mint 100 ország állam- és kormányfői tárgyalnak a fenntartható fejlődés kérdéseiről.
Áder János csütörtökön úgy nyilatkozott, "az utolsó pillanatban" sikerült megállapodniuk az országoknak a konferencia zárónyilatkozatának szövegéről, bár korábban úgy tűnt, nem biztos, hogy sikerül kompromisszumra jutniuk. "Rio nem a végállomása a fenntartható fejlődésről való gondolkodásnak", a munka folytatódik az ENSZ intézményeiben és újabb tanácskozásokon - hangsúlyozta.
Mindenki ismeri a problémákat, amelyeket meg kell oldani, a megfelelő információk rendelkezésre állnak, már csak a politikai akarat hiányzik, hogy azok a célok, "amelyeket helyesen megfogalmaztak, teljesüljenek" - fogalmazott. Úgy vélte, jelentős szemléletváltásra lenne szükség minden döntéshozó esetében, mert az a fejlődés, amelyben "eddig hittünk", amely meghatározta az elmúlt évtizedeket, a következő fél évszázadban már nem tartható fenn. A politikai vezetők és a szakértők azonban gyakran még mindig a régi gondolkodásmóddal igyekeznek megoldást találni az újfajta kihívásokra - mondta.
Áder úgy látja, a finanszírozás is nagy probléma, mert ha a gazdaságokat környezetvédelmi szempontok alapján alakítják át, annak "komoly költségei vannak". A Rio+20-hoz hasonló konferenciákon mindig felmerül a fejlett és fejlődő országok közötti különbség kérdése, hiszen a szegénységgel küszködő országok legfontosabb problémája nem az, hogy átálljanak a zöld gazdaságra, hanem az, hogy például ivóvizet biztosítsanak az egyre növekvő népességüknek - mutatott rá. Hozzátette: ezért nagyon nehéz közös nevezőre hozni az országok szempontjait.
Mindent egybevetve ugyanakkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben több fontos kérdésben sikerül előrelépést elérni - vélekedett a köztársasági elnök.
Mint mondta, a fenntartható fejlődés kérdésében Magyarországon "egyértelműen megvan" a politikai akarat, minden parlamenti párt egyformán fontosnak látja ezt a problémát. "A forrásoknak rendelkezésre kell állniuk" - hangoztatta, kifejtve: Magyarország húsz éve következetesen dolgozik a megoldáson, ehhez hosszú távú fejlesztési programok szükségesek.
Áder János emlékeztetett: a Rio+20 szerdai plenáris ülésén felajánlotta, hogy 2013-ban Magyarországon rendezzenek ENSZ-konferenciát a víz témájában. Ezt megelőzően szakmai tanácskozásokat tarthatnának, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az ország megmutassa tudását ebben a kérdésben - fogalmazott. Hozzáfűzte: "ha ezt meg tudjuk koronázni egy sikeres vízügyi konferenciával, már nem dolgoztunk hiába".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).