Városlista
2021. július 24, szombat - Kinga, Kincső

Hírek

2020. Június 26. 08:58, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Ma van a kábítószerellenes világnap

Ma van a kábítószerellenes világnap

A rendőrség a kábítószer-ellenes világnap alkalmából egy kisfilmmel hívja fel a figyelmet a drogfogyasztás sokszor visszafordíthatatlan következményeire.

Jelenleg Európában a kábítószerek terjedésének különösen dinamikus időszaka zajlik. Új és egyre veszélyesebb szerek jelennek meg a piacon. Ezek pedig azonnal teret hódítanak, hiszen a fogyasztók mindig újabb és újabb élményt akarnak. Még akkor is, ha ennek negatív következménye van. Egészségre. Családra. Barátságra. Kapcsolatra.

A piac ma már mindenhol ott van. A globalizáció kinyitotta a határokat. Az internet megkönnyítette a dolgok beszerzését. Ez alól a drogok sem kivételek. Ez pedig mindenkinek kihívás. A rendészeti szervek nyomozóinak is világszerte.

Magyarországon – 2010 óta – az új pszichoaktív szerek, avagy dizájner drogok érzékelhetően átalakították az elkövetői kört, valamint a kínálati piacot, de módosították a vásárlók igényeit is. Mára ezek terjedése jelentősen lassult, és főként a hátrányos helyzetű településeken élők drogjává vált, mert olcsó. Ezzel párhuzamosan azonban visszatérnek a klasszikus, főként amfetamin alapú szerek.

Harminckét éve már, hogy van világnapja a kábítószer elleni küzdelemnek. A drogok fogyasztása, kereskedelme és az ellene való harc ettől sokkal régebben kezdődött. Ma már sokat tudunk a tudatmódosító szerek hatásáról az emberi szervezetre. Ezekről folyamatosan beszélni kell minden korosztálynak. Tudni kell a szülőnek, gyereknek, házastársnak, barátnak és kollégának, hogy mivel állnak szemben. Mondhatnánk, hogy ez nagyon személyes dolog, de nemcsak a családra hat, hanem a barátságra, szerelemre is. Azért dolgozik a rendőrség nap mint nap, hogy felderítsük az elkövetőket, megtegyünk mindent az ügyek tisztázásáért és tájékoztatást adhassunk, segíthessünk, akár anonim módon is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a világnapra kábítószer-prevenciós videóval készült. A videó a kábítószerre való NEM-et mondásra helyezi a hangsúlyt. Bemutatja, hogy akár egyetlen rossz döntés is képes megváltoztatni az életet.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 22. 14:11, csütörtök | Helyi

Frontális baleset a 8-ason, egy kamion tért át a szemközti sávba

Egy kamion és egy személyautó ütközött össze Veszprém külterületén, a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszán.

2021. Július 22. 12:53, csütörtök | Helyi

Kell-e népszavazást tartani olyan kérdésekben, amik eddig nem voltak jellemzőek az oktatási intézményekben

A helyi politikusok is megnyilvánultak Orbán Viktor miniszterelnök népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban.

2021. Július 22. 09:41, csütörtök | Helyi

Kést rántott a 8-ason, egy közlekedési vita során

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a kamionsofőrt, aki egy közlekedési konfliktus után kést rántott, és azzal fenyegette a másik jármű vezetőjét.

2021. Július 22. 09:02, csütörtök | Helyi

Épül a város 17. körforgalma