Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 17. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden, amit a görög választásról tudni kell

Minden, amit a görög választásról tudni kell

Vasárnap görög idő szerint reggel 7-től este 7-ig vagyis magyar idő szerint reggel 6-tól este 6-ig. A nem hivatalos adatok ezt követően rögtön elérhetőek lesznek, de mivel szoros végeredmény várható, ezért érdemes megvárni a hivatalos adatokat (mi időnk szerint este 8-10 óra körül). A 300 tagú parlamenti patkó elosztásában a győztest jutalmazza a rendszer, vagyis az első helyezett plusz 50 helyet kap. A parlamentbe kerülés küszöbe 3 százalék, vagyis a szavazatok nagyjából 36-37 százaléka szükséges ahhoz, hogy valaki egyedül kormányt tudjon alakítani.

A részeredményeket görög nyelven a belügyminisztérium weboldalán teszik közzé (http://ekloges.ypes.gr/), de a nagy nemzetközi tévétársaságok és adatszolgáltatók (CNN, CNBC, Reuters, Bloomberg) is rajta tartják majd ujjaikat az események ütőerén.

A legutolsó hivatalos közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett állt az Új Demokrácia és a szélső baloldali Syriza párt. Az elmúlt napokban számtalan piaci pletyka járt körbe a görög parketteken, csütörtökön 10 százalékot emelkedett az athéni börze barométere azt követően, hogy az Új Demokrácia várható győzelmét suttogták a piacon. A végkifejlet azonban a bizonytalan szavazók miatt jelentősen megváltozhat.

Ahogy a májusi első fordulót követően, most is rögvest megkezdődnek a koalíciós egyeztetések, ha nem lesz egyértelmű győztes a választásokon. Erre sorban mindhárom nagypártnak esélye lesz, erre összesen 3 nap áll rendelkezésre. Ha nem sikerül egyiküknek sem, akkor harmadik választási fordulót kell majd rendezni.

A 300 tagú parlamenti patkó elosztásában a győztest jutalmazza a rendszer, vagyis az első helyezett plusz 50 helyet kap. A parlamentbe kerülés küszöbe 3 százalék, vagyis a szavazatok nagyjából 36-37 százaléka szükséges ahhoz, hogy valaki egyedül kormányt tudjon alakítani. A második forduló előtt mindegyik párt jelezte, hogy nem kíván eljutni a harmadik fordulóig, vagyis most olyan koalíciók is születhetnek, amikre az első forduló után nemet mondtak a pártok. A megállapodást sürgeti, hogy június 28-29-én esedékes a következő EU-csúcs, ahol terítéken lesz a görög adósságkérdés. Ahhoz, hogy itt érdemben egyeztethessenek az unióval, kormányt kell alakítaniuk a helléneknek - írják az Equilor elemzői.

Ráadásul a görög napilapok szerint az eddigi hitelek július végéig elegendőek, akkor mindenképp új forrásra van szüksége Athénnak, ezért érdekükben áll a politikusoknak elkerülni a harmadik választási fordulót. Ha ők nyernek, akkor Demokrata Baloldallal és a Pasokkal karöltve többségbe kerülnének, de egyes piaci szereplők szerint elképzelhető, hogy taktikai okokból átengednék a kormány megalakításának jogát a szélső baloldali Syrizának. Mivel ők nem tudnának egyedül kormányt alakítani, könnyen lehet, hogy visszaszállna a koalíció formálásának joga rájuk, ami jobb legitimációt (hitelességet) eredményezne a kormányzatnak.

A Syrizával első körben vélhetően egyik párt sem állna össze, ezért ők csak akkor kerülhetnének kormányra, ha túlélnek egy bizalmatlansági indítványt. A görög alkotmány szerint ez akkor lehetséges, ha legalább 120 szavazatot kapnak a parlamentben és ez a jelenlévők többségét jelenti (vagyis pl. a Pasoknak és/vagy az Új Demokráciának távol kellene maradnia a szavazástól).

A kormány azonban pillanatok alatt sarokba szorulna, ha kellemetlen intézkedéseket akarna foganatosítani. Vagyis egyetlen esélyük az, ha kisebb pártokkal szövetkeznek, de egyelőre erre kevés esély mutatkozik.A feltételek újratárgyalásának lehetősége nyitva áll előttük, sőt a jelenlegi helyzetet tekintve mindképp át kell gondolni a görög segélycsomag kondíciót. A piaci szereplők eleve ezzel kalkulálnak, mivel sérültek a korábbi feltételezések, nem biztos, hogy Athén tudja teljesíteni vállalásait; emiatt veszélybe kerültek a további hitelrészletek is - írja az Equilor.

A Syriza a megszorítások és a hitelcsomag éles elutasításra, az Új Demokrácia és a Pasok pedig a további tárgyalásokra fókuszál, ezért ez utóbbiak győzelme a piac szempontjából is kifizetődőbb lenne.

Az elmúlt hetekben a Syriza hangvétele visszafogottabbá vált, ez egybevág várakozásokkal; hogy a választási kampány és a kormányzati tevékenység két külön dolog. A Syriza gyenge pontja az, hogy több, mint 10 különböző apró pártból tevődik össze, ezért kérdéses, hogy az érdekeiket tudnák-e házon belül egyeztetni és kifele egységes képet mutatni. Emiatt elképzelhető, hogy a Syriza győzelme esetén néhány hónapon belül kormányválság lenne Görögországban és utóbb mégis az eurókonform Új Demokrácia-Pasok duó alakítana kormányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.