Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Február 17. 09:12, csütörtök | PR

Mi az az isiász?

Mi az az isiász?

Az isiász tulajdonképpen az ülőmunkát végzők betegsége, amit bár gyakran az időskorral hoznak összefüggésbe, valójában nem hozzájuk köthető. Ez egy tünetegyüttes, ami nagyrészben a derekat, a feneket, illetve az alsó végtagot érinti. Általában azonban könnyen felismerhető, hiszen a legtöbbször éles fájdalom kapcsolódik hozzá, ami nem feltétlenül folyamatos, azonban ülés vagy állás közben fokozódik.

Sok egyéb tünet is jelenthet isiászt, amiket ebbe a cikkbe most össze is gyűjtöttünk. Lássuk tehát, mi is ez a betegség és hogyan kezelhető!

Mi az isiász?

Ez egy betegség, amit más néven ülőidegzsábaként emlegetnek. Bár sokan azt gondolják, hogy időskorban alakul ki, valójában inkább a sok ülőmunkát végzők körében jelentkezik gyakrabban. A tünetegyüttes a derekat, a feneket és az alsó végtagokat érinti. Általában éles fájdalommal jár, azonban nem minden esetben érezhetjük egész nap. Az ülőideg ráadásul a legnagyobb egyedülálló ideg a testünkben, amely átszövi a combok hátsó részét és a feneket. Vannak azonban olyan részei, amik a vádliba és a lábujjakba is eljutnak, nem véletlenül jelentkezhet kisugárzó fájdalom sem.

Milyen tünetei vannak az isiásznak?

Mivel a becsípődött ideg nem mindig ugyanaz, így a tünetek is sokfélék lehetnek. Többségében zsibbadás, izomgyengeség, éles fájdalom és tűszúráshoz hasonló érzés jelentkezik a deréktájon, esetleg a lábfejekben, illetve a lábakban. Ez főként leülés és felállás hatására jelenik meg jobban, ami egy-egy alkalommal még elviselhető és nem kell aggódni miatta, azonban, ha huzamosabb ideig vannak panaszok, érdemes minél előbb szakorvost felkeresni.

A zsibbadás az ülőideg becsípődése miatt történik, ami miatt kényelmetlenül érezhetjük magunkat hosszabb ülés során. Ilyenkor ugyanis a lábba nem jut elegendő vér, emiatt van mindez.

A Gyógytornászom szerint az isiász valójában tehát “az ülőmunkát végzők betegsége". Súlyosabb esetben azonban az ágyéki gerincben is becsípődhetnek idegek, amik akár inkontinenciát és székletürítési problémákat is okozhat. Bár ritkán jelentkezik, nagy kellemetlenséget tud okozni, ami mögött komoly panaszok lehetnek. Emellett természetesen észlelhetünk még izomgyengeséget, illetve a már említett tűszúráshoz hasonlót is, ami általában idegnyomás miatt alakul ki.

Az isiász kialakulásának okai

A legtöbbször terhesség, izomhúzódás, egyes fertőzések, illetve ágyéki gerincsérv az, ami miatt jelentkezhet ez a betegség. A fő ok azonban a sok ülés és a rossz tartás, amely hosszú távon nincs jó hatással se a gerincre, se a derékre, de tulajdonképpen az egész testünkre hatással lehet. Ez azonban könnyedén orvosolható, ha tudatosan élünk és rendszeresen eljárunk gyógytornára.

Hogyan előzhető meg az isiász?

A szakemberek szerint azonban nagy esélye van annak, hogy rendszeres kezeléssel megelőzhető a tünetek jelentkezése. Akik például állandóan ülőmunkát végeznek és nem jó pozícióban teszik mindezt, nem árt olyan ergonomikus széket választaniuk, amelynek a magassága állítható. Jó megoldás továbbá a fitneszlabda, amin ülve tovább erősíthetjük az alsó testrészeinket. A labda segíthet a deréktáji izmok átmozgatásában, ami mellett a tartást is javítja. Utóbbi esetében azonban rendkívül fontos, hogy mind a magasságunknak, mind pedig a testsúlyunknak megfelelő darabot válasszunk, hiszen csak azon tudunk megfelelően ülni és munkát végezni.

A széket pedig mindig úgy állítsuk be, hogy a combunk és a vádlink egy 90 fokos szöget zárjon be. Ezáltal sem az erek, sem pedig az idegek nem záródnak el a végtagokban, így nem okoznak sem zsibbadást, sem pedig fájdalmat. Ha valaki ülve dolgozik, akkor érdemes óránként tíz percre felállni és egy kicsit sétálni, hogy a láb vérellátása biztosítva legyen.

Fontos továbbá, hogy a tartás mellett a monitort is megfelelően állítsuk be. A legjobb, ha éppen szemmagasságban helyezkedik el, így egyenes háttal és nyakkal végezhetjük el a sürgős dolgokat. Amennyiben még mindig nem komfortos az elhelyezkedés, megoldás lehet egy deréktámasz, amivel még kényelmesebbé tehetjük a széket.

Az isiász kezelése gyógytornával

Vannak azonban olyan esetek, amikor már kialakult a betegség. Ilyenkor a legjobb, ha minél előbb felkeresünk egy szakembert, aki orvosi segítséget nyújthat a számunkra. A helytelen tartás ugyanis hosszabb távon gerincferdüléshez vezethet, amit felnőtt korban nem olyan egyszerűen és gyorsan lehet helyrehozni, mint a fiatalabb korosztálynál. Amennyiben folyamatosan nyaki- és vállfájdalmak jelentkeznek, érdemes tehát gyógytornászhoz fordulni, aki személyre szabott mozgásokkal javíthat a helyzeten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.