Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

A fenntartható közlekedésről és városfejlesztésről rendezett konferenciát június végén Budapesten a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet, a Levegő Munkacsoport közreműködésével. A rendezvényen részt vette gy magas rangú küldöttség is, a 80 millió lakosú Tamil Nadu államból. Az Indian Times tudósítása szerint az indiai minisztereknek nagyon tetszettek a budapesti közlekedésszervezési megoldások, és úgy látják, ezek átvételével az állam fővárosa, Chennai (korábbi nevén Madras) parkolási gondjain is lehetne segíteni.

Chennaiban 3,7 millió gépjármű van. A személygépkocsik számának exponenciális növekedésével nem tartott lépést a parkolásszervezés, ezért mára káosz alakult ki az utakon. A Magyarországon járt indiai küldöttség, amelyet V. Senthil Balaji közlekedési és R. Vaithialingam fejlesztési miniszter vezetett, nagy érdeklődéssel hallgatta a magyar szakemberek részletes ismertetését a budapesti parkolási rendszerről.

Hazatérve azt javasolták J. Jayalalithaa miniszterelnöknek, állítson föl parkolásszervezési hatóságot. A hatóságnak – amelyet Chennai város tanácsa, a városi fejlesztési hatóság és a rendőrség alakítana meg – többek között feladata lenne a parkolási díjak megállapítása. A parkolásfelügyeleti rendszer egyes elemeinek működtetését pedig vállalkozóknak adná ki. Budapesti mintára parkolóellenőrök járnák az utcákat, akiknek a mozgását GPS segítségével követnék.

„A parkolás olyan termék, amelynek piaci értéke van. Ha a föld négyzetmétere egy városrészben 20 000 rúpiába kerül, ennek a parkolás árában is meg kell mutatkoznia” – hangsúlyozza Raj Cherubal, a City Connect nevű civil szervezet tagja.

„Örülünk, hogy a magyar szakemberek által kidolgozott rendszer bemutatásával segíteni tudunk egy közel 9 millió lakosú indiai város égető problémájának megoldásában. Reméljük, hogy a pakolásszabályozás a budapesti közlekedésszervezésnek is hatékony eszköze marad” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.