Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

Indiai állam venné át Budapest parkolási rendszerét

A fenntartható közlekedésről és városfejlesztésről rendezett konferenciát június végén Budapesten a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet, a Levegő Munkacsoport közreműködésével. A rendezvényen részt vette gy magas rangú küldöttség is, a 80 millió lakosú Tamil Nadu államból. Az Indian Times tudósítása szerint az indiai minisztereknek nagyon tetszettek a budapesti közlekedésszervezési megoldások, és úgy látják, ezek átvételével az állam fővárosa, Chennai (korábbi nevén Madras) parkolási gondjain is lehetne segíteni.

Chennaiban 3,7 millió gépjármű van. A személygépkocsik számának exponenciális növekedésével nem tartott lépést a parkolásszervezés, ezért mára káosz alakult ki az utakon. A Magyarországon járt indiai küldöttség, amelyet V. Senthil Balaji közlekedési és R. Vaithialingam fejlesztési miniszter vezetett, nagy érdeklődéssel hallgatta a magyar szakemberek részletes ismertetését a budapesti parkolási rendszerről.

Hazatérve azt javasolták J. Jayalalithaa miniszterelnöknek, állítson föl parkolásszervezési hatóságot. A hatóságnak – amelyet Chennai város tanácsa, a városi fejlesztési hatóság és a rendőrség alakítana meg – többek között feladata lenne a parkolási díjak megállapítása. A parkolásfelügyeleti rendszer egyes elemeinek működtetését pedig vállalkozóknak adná ki. Budapesti mintára parkolóellenőrök járnák az utcákat, akiknek a mozgását GPS segítségével követnék.

„A parkolás olyan termék, amelynek piaci értéke van. Ha a föld négyzetmétere egy városrészben 20 000 rúpiába kerül, ennek a parkolás árában is meg kell mutatkoznia” – hangsúlyozza Raj Cherubal, a City Connect nevű civil szervezet tagja.

„Örülünk, hogy a magyar szakemberek által kidolgozott rendszer bemutatásával segíteni tudunk egy közel 9 millió lakosú indiai város égető problémájának megoldásában. Reméljük, hogy a pakolásszabályozás a budapesti közlekedésszervezésnek is hatékony eszköze marad” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.

2023. Február 03. 06:31, péntek | Külföld

Putyin: ismét keresztes német tankok fenyegetik Oroszországot

Ismét \"keresztes\" német tankok fenyegetik Oroszországot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.