Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 04. 17:03, szombat | Helyi

»Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen…«

»Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen…«

Ezekben a napokban – 2021. szeptember 3. és szeptember 6. között – 9/11: Egy nap Amerikában címmel dokumentumfilm-sorozattal emlékezik a kerek húsz évvel ezelőtti, 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásokra a National Geographic nevű televíziós csatorna.

A sorozat készítői 951 órányi archív felvételből válogatták ki a hat epizód összesen hétórás anyagát, és három év alatt ötvennégy embert interjúvoltak meg. Az epizódok az eseménysorozat valamennyi fontos pillanatát felelevenítik, az eltérített repülőgépek becsapódásától az ikertornyok összeomlásáig, bemutatva a mentők, a tűzoltók és a civilek helytállását is. Megrendítő dokumentumfilm-sorozat!

Máig élesen előttem van az a két évtizeddel ezelőtti nap. Középiskolás voltam, késő délután értem haza az iskolából, szüleim dolgoztak, nem voltak otthon, a kikészített étel mellett édesapám egy pár soros kis üzenete várt a konyhai asztalon: „Nézd a CNN-tv-t, ilyent még nem láttál, hogy mi történt New York-ban! Apu Sietek; puszi, szia!”

Ezen – egy korabeli hivatalos borítékra rótt – gyors atyai üzenetsorokat eltettem, máig őrzöm; akkor még egy dátumbélyegzővel is elláttam, érezve a nap jelentőségét.

Mondanom sem kell, apám üzenetét olvasva azonnal bekapcsoltam a tv-készüléket, s először föl sem fogtam, hogy valójában miről is van szó. Nem volt még akkor internetünk, sőt még mobiltelefonunk sem, ide-oda kapcsolgatva döbbentem meg, hogy mindenhol ugyanazon képeket látom, s mindenhol ugyanazt mondják: terrortámadás történt Amerikában, repülők csapódtak be a World Trade Center épületébe, valamint a Pentagonba.

Ijesztő volt, ilyet valóban még sohasem láttam-tapasztaltam addigi tizenhat esztendőm alatt. Addig nyugodtnak tűnt számomra a körülöttem zajló világ. Akkor mindenki erről beszélt, a hozzátartozók, a barátok, az ismerősök, a pápai utcák emberei; fekete lobogók kerültek az intézményekre, s az iskolában is megemlékeztünk az áldozatokról.

Emlékszem, ez a „világ-sokkos” állapot hónapokig eltartott, magát a tüzet is hónapok múltán tudták csak eloltani. S emlékszem például olyan híradásokra is, hogy a szerencsétlenségek másnapjától az amerikai könyvesboltok forgalma mennyire megugrott, hogy az emberek hosszú sorokban álltak Nostradamus jóslataiért, aki a XVI. században – legalábbis XX. századi francia kiadói szerint – Irak és az Egyesült Államok háborúját jósolta meg. Sohasem hittem, és nem is fogok hinni holmi Nostradamus-féle ál-prognózisoknak. A könyvek könyvének, a Bibliának annál inkább hiszek. Úgy hiszem – sokakkal együtt –, hogy világtörténelmünkben 2001. szeptember 11. vízválasztó dátumként áll; hogy az ezen a napon bekövetkezett tragikus események hátterében a „sötétség világfejedelme” állt, elrejtve e cselekmények mögött nem egy napjainkra és a közeljövőre ható „elintéznivalóját”. Iskolai történelem tanulmányainkból jól tudhatjuk, hogy az iszlám világtörténelmi szerepe 1299-től 1840-ig terjedt, hogy mi lett a Török Szultánátus mint az Ottomán Birodalom jogutódja sorsa, hogy az alig száz esztendeje megalakult török köztársaság árnyéka sem a hajdani világbirodalomnak; de a második világégést követően létrejött és olajhatalmukon felépülő arab országokról is hasonló mondható el. Az eddigi szörnyű rombolásokat végző terrorizmus a „szegények fegyvere”, a terroristákat végletesen manipulálják dúsgazdag megbízóik… Vajon merre halad a történelem, mi vár még a XXI. századi emberiségre?

A húsz évvel ezelőtti támadásokban – az interneten olvasható adatok szerint – 2977 ember veszítette életét, amikor a repülők becsapódtak a World Trade Center épületébe, a Pentagonba illetve – az United Airlines Flight 93-as számú járata – Pennsylvania állam területén egy mezőbe.

Az idei szeptember 11-e közeledtével – ezen jelenlegi globális válság, a koronavírus pandémia negyedik hulláma közepette – ne felejtsük a kerek két évtizeddel ezelőtti tragédia sok száz amerikai áldozatát, hajtsuk meg fejünket emlékük előtt!


„Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, –
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen.”

( Radnóti Miklós )


Kerecsényi Zoltán
(lokálpatrióta, az Elsősorban pápai
Városbarát Egylet ügyvivője)

Pápa, 2021. szeptember 4.


(Nyitókép forrása: abc7news.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk