Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 07. 17:16, csütörtök | PR

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Sokakban talán fel sem merül, hogy ingatlan bérlésekor mennyire fontos jogilag is lefektetni a bérlésre vonatkozó alapszabályokat.

A szerződés tartalma egyfajta vonalvezetőként szolgál, bérlőre és bérbeadóra egyaránt érvényes módon. Több szempontból sem mindegy, hogy rendelkezünk-e ilyen megegyezéssel.

Kölcsönös érdekek rögzítve

A lakásbérléshez kapcsolódó teendők és eleve a szóba jöhető ingatlanok keresésével járó nyűg már épp elegendő feladattal látja el mindazokat, akik ily módon keresik új, átmeneti otthonukat. A legszerencsésebbek persze sikeresen „kifogják” a kinézett lakást és a bérbeadóval való egyezetetés után már birtokba is vehetik – egy bizonyos összegért cserébe – az albérletüket. A bérleti díj azonban egy rendkívül fontos, sok szempontból meghatározó faktor.

A már említett feladatok után sokan már nem is gondolnak arra, hogy érdemes jogilag is rögzíteni a feltételeket, hiszen örülnek, hogy egyáltalán sikeresen megtalálták végre a bérleményt. Másrészről pedig sok esetben akár – szürke, vagy talán inkább fekete zónában járva – a hivatalos megállapodást nélkülözve akár kedvezőbb bérleti díj is kialkudható, hiszen ebben az esetben a bérbeadó az adózás alól „mentesül”. Ez azonban egy meglehetősen rizikós megoldás, hiszen mindkét fél biztonsági hálóját nélkülözi.

Épp ezért mindenképpen érdemes hivatalos formában rögzíteni a bérbeadási és lakhatási feltételeket, köztük a bérleti díjat is. Az albérlet szerződés megkötése mindkét fél kölcsönös érdekeit szolgálja. A bérbeadó számára biztonsági zónát nyújt, hogy kérdéses esetekben a jog az ő érdekeit védje. A lakók számára pedig egyrészt iránymutatás az elvárt szabálykövetésre, másrészt pedig kiszámíthatóbb anyagi feltételeket is tartalmaz.

Meghatározott jogok és kötelességek

A gazdaság sok más ágához hasonlóan az ingatlanok világa sem mentes a különböző „trükközésektől”. Az albérletek piacán is erősen jelen vannak a különböző, jogilag aggályos, vitatható megoldások. Az albérlet szerződések megkötése sajnos egyáltalán nem szokványos megoldás, holott nélküle – adott esetben – mindkét fél érdekei sérülhetnek. Bár jogilag nem kérdés a szükségessége, a bérleti díjakkal való játszadozás okán sokan eltekintenek a papírozástól.

Ha bérbeadói oldalról gondoljuk át a dolgot, a leggyakoribb ellenérv az adózásra vonatkozik. Sokan inkább feketén, vagy házilag összerakott dokumentumokat alkalmazva adják ki lakásukat, ettől is több hasznot remélve. Ekkor azonban kérdéses esetekben – akár, ha ki szeretné lakoltatni az aktuális bérlőt – a jog nem tud megfelelő védelmet és tárgyalási alapot biztosítani.

A bérlők oldaláról természetesen a más említett költségek miatt nem ragaszkodnak a jogi dokumentációhoz. Ezzel ugyan valóban megspórolhatnak valamennyi pénzt havi szinten, ugyanakkor – rosszabb esetben – nagyon is kitetté válnak a bérbeadó esetlegesen változó igényeinek. Ez vonatkozhat a lakhatási feltételekre, vagy akár a bérleti díj indokolatlan emelésére is, így tehát mindenképpen fontosak a rögzített feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 13:16, péntek | PR

Így lehet megtudni, hogy érvényes-e még az autópálya-matricánk

Online vette meg az e-matricáját, és nem emlékszik, hogy pontosan meddig érvényes? Vagy véletlenül kitörölte a visszaigazoló e-mailt, amiben megnézhette volna?

2021. Április 02. 13:08, péntek | PR

Hogyan fuss neki a kocsi műszaki vizsgájának?

A műszaki vizsga alapfeltétele annak, hogy a kocsidat közúti forgalomba vihesd. Sokan nyűgnek tekintik a rendszeres műszaki vizsgát, pedig rendkívül fontos oka van annak, hogy ilyen szigorú a szabályozás.