Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 04. 08:48, péntek | Helyi

Véradással emlékezünk az áldozatokra

Véradással emlékezünk az áldozatokra

Október második szerdája a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja.

A katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel közösen közel két évtizede választja a katasztrófák áldozatairól való megemlékezésnek azt a formáját, hogy országosan, így Veszprém megyében is több helyszínen véradást szervez.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett a katasztrófák okaira is fel kívánják hívni a figyelmet, arra, hogy a legtöbb ilyen esemény emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, ily módon nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető lenne. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon.

Véradó bárki lehet, aki egészségesnek érzi magát, de 18 év alattiak és a 65 év felettiek már nem adhatnak vért. Természetesen vannak kizáró, illetve „halasztó” okok is, így például füllyukasztás, tetoválás, kisebb műtétek után három hónapot, nagyobb operációt követően fél-egy évet várni kell, de azt is figyelembe veszik az előzetes szűrésnél, hogy járt-e a jelentkező a közelmúltban külföldön, és ha igen, merre, a kitöltendő kérdőívben rákérdeznek egy sor betegségre, szokásra is.

Vért adni Veszprém mellett Ajkán és Pápán lehet majd október 9-én, szerdán.

A megyeszékhelyen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (Veszprém, Dózsa György utca 31.) 1. emeleti tantermében 9-12 óráig, Pápán a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen (Pápa, Major u. 20.) 7-11 óráig, illetve az ajkai Magyar Imre Kórház vérvételi helyiségében a délelőtti órákban lesz lehetőség véradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.