Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.

Nagy L. István múzeumigazgatótól megtudtuk, a Kubinyi Ágoston program pályázatán nyert el az intézmény 3 millió forintos támogatást, a Kékfestő Múzeum szárító épületének emeleti helyiségeiben található állandó kiállítás megújítására. Mint mondta, ez egy hosszabb távú terv része, amely a múzeum valamennyi állandó kiállításának megújítását célozza. Ennek a tervnek a keretében újultak meg korábban a „Kékkel festett mesterség” és a „Lójárgányos mángorló” című tárlatok is.

A múzeumigazgató hozzátette, a kiállítást korszerűnek és interaktívnak tervezik, amely a lehető legtöbb érzékszervére tud majd hatni a látogatóknak. - A kiállítás arcát szeretnénk megújítani, olyan installációs és világítástechnikai eszközöket használva, amelyekkel a mai szem számára is tetsző kiállítás jön létre, de a felújítás során szem előtt tartjuk a kiállítási tárgyak állagmegóvását is. Az új kiállítás várhatóan a jövő év márciusára készül majd el - mondta el az igazgató.

Psenák Emese etnográfus elmondta, három helyiséget, a Perrotine és tarkázó szobát, amelyekben a gépi és kézi mintázás munkafolyamatait, eszközeit mutatják be, valamint az úgynevezett laborszobát, ahol a kékfestésben használt festőnövényekkel, a kék mellett más színek előállításával, titkos receptjeivel ismerkedhetnek majd meg a látogatók. Az etnográfus hozzátette, interaktív elemeket, játékokat is tartalmaz majd a kiállítás.

Vonnák Andrea sok konkrétumot nem akart elárulni a kiállításhoz tervezett játékokról. Azt mondta, hogy egy jó kiállításban a látogatók önállóan is fel tudják fedezni és tudják használni a kihelyezett eszközöket. Annyit elárult, hogy a laboratóriumba terveznek egy szófelhőt, amelyhez számos játék kapcsolódik majd.

Aki még a régi tárlatot szeretné megnézni, az néhány napig megteheti, október 23-án pedig ingyenes nyitva tartással várja a kiállítás a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék