Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 29. 15:44, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új parancsnoka van a pápai bázisnak

Új parancsnoka van a pápai bázisnak

Gangler László ezredes helyét a korábbi parancsnokhelyettes, Magasy Zsolt aleredes vehette át.

- A Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetésirányítási rendszere kialakításával összefüggő, egyes feladatokról szóló HM utasításban foglaltakra figyelemmel, Magyarország honvédelmi minisztere 2019. január 1-jei hatállyal kinevezte Gangler László ezredest, a MH Pápa Bázisrepülőtér vezetőszerve, parancsnokság bázisparancsnok beosztásból a Magyar Honvédség Parancsnokság Magyar Honvédség Parancsnokság Csoportfőnökségek Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettes, dandártábornok beosztásba - hangzott el az előléptetésről és a parancsnokváltásról szóló honvédelmi miniszteri személyügyi határozat, melyet a pápai Bázisrepülőtéren megtartott katonai ceremónián olvastak fel.

Az ünnepségen dr. Böröndy Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága parancsnokhelyettese is részt vett. Felidézte: 2003-2005 között be akarták zárni a pápai repülőteret, ám az itt dolgozó emberek és a városvezetés ebbe nem nyugodott bele. Abban az időszakban a honvédségre a leépítések és a bezárások voltak jellemzők, ám hosszú egyeztetések után megszületett a döntés, hogy a pápai repülőteret fejlesszék. - A Pápa Bázisrepülőtér ma a Magyar Honvédség Ferihegye, a belépő repülőtere katonai szempontból a magyar légtérnek. Kiemelt szerepet játszik a NATO műveletekben is. Kellett a hit, az elszántság, hogy meg tudjuk csinálni, és önök megcsinálták. A semmiből felépítettek egy olyan 21. századi szintű bázist, amely lehetővé teszi, hogy ma itt álljunk és azt mondjuk a Magyar Honvédség vezetése nevében: köszönjük! - fogalmazott az altábornagy hozzátéve, ebben nagy szerepe volt Gangler Lászlónak,az ő alapossága, szakmai tudása, parancsnoki kvalitása lehetővé tette - együtt a városvezetéssel -, hogy ma büszkék lehessenek erre az alakulatra. -Remélem és tudom, hogy tovább viszik az ő szellemiségét, az új parancsnok, Magasy ezredes úr is itt nőtt fel a repülőtéren, itt volt végig az elejétől fogva, ismeri önöket, tudja, kire támaszkodhat, kinek kell fejlődnie - mondta Böröndy Gábor.

Gangler László a Magyar Honvédség Parancsnoksága Csoportfőnökség, Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség, csoportfőnök helyetteseként folytatja munkáját. Az lesz a feladata, hogy a nagyszabású fejlesztéseken áteső Magyar Honvédség infrastruktúráját, beruházásait rendbe rakja. - Legyenek büszkék volt parancsnokukra és mindenben támogassák az új parancsnokot! - szólt az állományhoz, hangsúlyozva, a Zrínyi program nem valósítható meg anélkül a pápai példa nélkül, amit az itt szolgálók adtak a Pápai Honvédségnek. Pápa előtt is nagy kihívások állnak, egész Magyarország légterét ki kell szolgálnia, képesnek kell lennie nagyobb kötelékek befogadására - mondta Böröndy Gábor.

Gangler László ezredes beszédét múltidézéssel kezdte, majd a jövő hihívásairól szólt.- A Magyar Honvédség érdekei, a soha nem látott mértékű és sebességű haderőfejlesztés úgy kívánják, hogy elöljáróim akaratának megfelelve máshol folytassam pályám, magasabb szinten dolgozzak a magyar haderő építésében. Ez személyes sikernek tűnhet, de ez a Pápán szolgáló katonák elismerése is. Szerencsésnek érzem magam, hogy az itt dolgozók lelkiismeretes csapatmunkájáért, a becsülettel és fáradhatatlanul végrehajtott feladatokért, az előremutató, példás hozzáállásért az összes kifejezett elismerést bázisparancsnokként én kaphattam. Vezetőink újra és újra gratuláltak az elért eredményekhez és akkor mindig azt jelentettem, hogy ez csapatmunka volt - fogalmazott a leköszönő parancsnok.

Az mondta, hogy fájó szívvel, de egyúttal örömmel adja át a parancsnoki beosztást Magasy Zsolt ezredesnek, akivel az elmúlt évtizedekben együtt szolgált Pápán. Az állományt arra kérte, hogy ugyanolyan hozzáállással szolgáljon az új parancsnok irányítása alatt is, ahogy eddig. Végül köszönetet mondott a vezetőinek a bizalomért, a magasabb beosztásba való kinevezéséért, Pápa Város Önkormányzatának és a civil szervezeteknek az együttműködésért, a pápai katonák munkájáért és az elmúlt évekért. - Új beosztásomban az egész Magyar Honvédség érdekében fogok dolgozni, de sohasem fogom elfelejteni, hogy honnan jöttem - zárta beszédét Gangler László.

Magasy Zsolt elsőként köszönetet mondott a kinevezéséért, melyet nagy megtiszteltetésnek tart. A jövőről szólva úgy fogalmazott, hogy az eddig megtett úton szeretne tovább haladni és a korábbiakhoz hasonló szellemiséggel megoldani a rá és az állományra váró feladatokat. - A stratégiai légiszállítási program kiszolgálása mellett, a kutató-mentő szolgálat folyamatos ellátása, felkészülés az új típusú repülőeszközök fogadására minden nap kihívás számunkra. Feladatunk lesz a fejlesztési koncepció további megvalósítása, féltávnál vagyunk azon az úton, aminek a végén olyan katonai, logisztikai központtá válunk, ami rendelkezik vasúti, közúti, vízi összeköttetéssel és fogadni tudja a legkülönbözőbb típusú repülőeszközöket. Hiszem, hogy a jó kapcsolatuk a lakossággal, Pápa Város Önkormányzatával és a civil szervezetekkel továbbra is zavartalan marad - mondta a Bázisrepülőtér új parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlés végén a csapatzászló átadásával is megerősítették a parancsnokváltást.

Fotó: Gyeginszky Andor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.