Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 19. 19:54, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Pápai fasorok állapotát mérték fel

Pápai fasorok állapotát mérték fel

A növények egészségi állapotfelmérése két utcában zajlott, a Szalmavári utca gesztenyefáit hétfőn vizsgálták meg, az Esterházy úton pedig tegnap dolgoztak.

A favizsgálat egy összetett vizsgálat, ami minden esetben a fák szemrevételezésével kezdődik. A szakértő a fák 90 százaléka esetében szemrevétel alapján el tudja dönteni, hogy mit kell csinálni egy fával, milyen módon kell kezelni, hogy ne jelentsen kockázatot a környezetére nézve - magyarázta érdeklődésünkre a környezetbiztonsági favizsgálatokról, melyeket egy-egy útmenti fasornál el kell végezni. A fennmaradó 10 százalékban a műszeres vizsgálat segít a pontos állapotfelmérésben. Ennek egyik fajtája a fakopp vizsgálat, amit Pápán is elvégeztek - idézi az önkormányzat által felkért szakembert a Pápa-ma.hu.

- Ezzel a vizsgálattal belelátunk a fa belsejébe a föld fölötti területeken. A műszer a mérési síkban megállapítja, van-e belső elváltozás, korhadás, üregesedés a fában - mondta eldr. Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértő.

Dr. Puskás Lajos előzetes szakvéleménye szerint a Szalmavári utca öreg gesztenyéit ki kell vágni, de az Esterházy úton is találtak olyan fát, amiről műszer nélkül is egyértelműen megállapítható, hogy nem szabad meghagyni. - A Szalmavári utcában a szemrevételezés és a műszeres vizsgálat eredménye egybecsengett, azon az úton sok fa helye üres és vannak felújított fák. Ezek a fiatal fák jól érzik ott magukat, viszont a legidősebb gesztenyefák nagyon rossz állapotban vannak. Ott külön ront a helyzeten, hogy fák fölött erős légkábelvezeték-rendszer van, ami miatt a koronát folyamatosan csonkolják. Nagyon sok a félodalas fa és sok fának az a legnagyobb baja, hogy a csonkolások következtében az ott képződött cseppfelületek bekorhadtak és a koronaalap teljesen elgyengült. Az idős fákat érdemes egyben lecserélni, a fiatal fákat meg kell hagyni, és ha a város megengedheti magának, hogy előnevelt túlkoros csemetéket ültessen az öreg fák helyett, akkor 5-10 éven belül egységes szép fasor lesz itt.

Az Esterházy út fái esetében kicsit árnyaltabb képet fogalmazott meg a szakértő. Hangsúlyozta, ez a fasor is nagyon problémás, a hársfák méretüket tekintve nem tűnnek idősnek, de ennek az lehet az oka, hogy nem érzik jól magukat ezen a területen, nem tudtak megfelelően fejlődni. - A hársfának van egy olyan tulajdonsága, hogy felülről kezd el összeomlani, leépülni. Ezek közül néhányat ki kell vágni, mert annyira rossz állapotú a törzse vagy a gyökere, de több még megtartható. A korona ápolásával, veszélytelenítésével ezek a fák még tarthatók, ezért itt egy fokozatos felújítást tudnék elképzelni, ami esztétikai szempontból is a legjobb a városnak. Ezt körülbelül 30 éven belül lehetne befejezni - közölte.

A polgármester a vizsgálat kapcsán hangsúlyozta, az adatokat szakemberek fogják kiértékelni, s bízik abban, hogy egyértelmű javaslatot kapnak arra vonatkozóan, hogy egy-egy faegyed esetében szükség van-e a beavatkozásra, vagy sem, továbbá, hogy a szakértői vélemény kitér arra is, hogy az egészségi állapotuk miatt kivágandó fák helyére milyen egyedeket telepítsen a város. Dr. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, ha mérleget von a kivágott és telepített fákról, azt lehet megállapítani, hogy mindig több a telepített fák száma, mint a kivágottaké. Ez még úgy is igaz, ha az Öreghegy határába telepítendő erdőt nem veszi figyelembe.

Fotó: Pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék