Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 27. 13:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Látogatási tilalmat rendeltek el a pápai kórházban

Látogatási tilalmat rendeltek el a pápai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések számának növekedése miatt február 27-től visszavonásig, az Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság elrendelte a látogatási tilalmat, a pápai kórház egész területére.

Dr. Bilinszky Zsuzsanna infektológus, osztályvezető főorvos elmondta, a koronavírus európai terjedése miatt is óvintézkedéseket vezetnek be a kórházban. A sürgősségi osztályra belépőket kérdőívek segítségével kérdezik ki. Mint mondta, a koronavírusos és az influenzás betegek tünetei gyakorlatilag megegyeznek, ezért annak érdekében, hogy a koronavírus-gyanús betegeket ki tudják szűrni, ki kell kérdezniük őket. Arra kíváncsiak, hogy a beteg járt-e a fertőzés által érintett területeken (Kína, Irán, Olaszország stb.), vagy van-e szoros kontaktusban olyan személlyel, aki járt ezekben az országokban, és valamilyen légúti tünete van. Ha a beteg influenzaszerű tüneteket produkál és a fentiek valamelyikére is igennel válaszol, akkor minden bizonnyal az ajkai kórházba irányítják.A koronavírus jelenlétét orr-torok és úgynevezett mély légúti váladék vizsgálatával, a vizsgálati anyagból a vírus genetikai állományának kimutatásával lehet igazolni, a vizsgálatot pedig megyénkben az ajkai Magyar Imre Kórházban végzik el - mondta el az osztályvezető.

Bilinszky Zsuzsanna elmondta, a kórházban nem tapasztalták, hogy meg lennének ijedve a betegek és hangsúlyozta, hogy nincs is ok a pánikra, Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírusos betegről. Mint mondta, a közelmúltban több autóbusznyi pápai turista járt Velencében, közülük voltak többen, akik érdeklődtek, hogy van-e szükség bármilyen teendőre. Az osztályvezető elmondta, a higiénés szabályok betartása nagyon fontos, mind az influenza, mind pedig a koronavírus tekintetében. Gyakori, alapos kézmosás, amely az ujjak közére és a körmökre is kiterjed, a tüsszentést pedig ne a kezünkbe, hanem zsebkendőbe, vagy könyökhajlatba végezzük. Kerüljük a puszilkodást és a kézfogást, valamint a tömegrendezvényeket is - tette hozzá dr. Billinszky Zsuzsanna.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója elmondta, egyelőre annyi feladatuk van a koronavírussal kapcsolatban, hogy a gyanús eseteket kiszűrjék, majd az ajkai kórházban megvizsgálják a betegeket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ utasításának megfelelően az intézmény felkészül arra is, ha mégis megjelennének nagyobb számban a koronavírusos esetek, olyan tervek is készültek, hogy a kórház melyik részét tudnák kiüríteni ahhoz, hogy a betegeket el tudják különíteni, de mindez csak óvintézkedés - húzta alá a főigazgató.

A betegség egyébként az esetek túlnyomó többségében nem okoz az influenzánál súlyosabb problémát, jellemzően az idősebbek és az egyéb más betegségben szenvedők számára lehet veszélyesebb a vírus. A szakemberek azt tanácsolják, ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra, és láz, köhögés, torokfájás, levertség tüneteit észleli magán, akkor maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06/80/277-455 vagy 06/80/277-456 zöld számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.