Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 19. 20:33, kedd | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Lakossági fórumon kérték ki a lakosság véleményét a Külső-Várkert megújítási terveiről

Lakossági fórumon kérték ki a lakosság véleményét a Külső-Várkert megújítási terveiről

Zöld Város II. projekt Külső-Várkertre vonatkozó első tanulmányterveinek megvitatására az önkormányzat lakossági fórumot szervezett, hogy a pápaiak javaslatait megismerve, azokat továbbítsa a tervezők felé.

-A többi projektünk megvalósítása során olyan a feszített tempóval találkoztunk, hogy nem volt lehetőség alternatívák bemutatására, itt azonban a tervezőkkel kötött szerződés lehetővé teszi, hogy az elkészült tanulmányterveket a közvéleménnyel megismertessük és a tervek tartalmán belül akár változtatásokat kezdményezzünk. Ezeket a javaslatokat szeretnénk megismerni, ezeket aztán összegezzük és továbbítjuk a tervezők felé.

A tegnap este a Városházán tartott fórumon résztvevőket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, majd Rádi Róbert, a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője mondta el a fejlesztés főbb adatait. Felidézte, az önkormányzat 2017 augusztusában nyújtotta be pályázatát a TOP második körében a Zöld Város II. ütemre, a pályázat pozitív elbírálásáról decemberben kaptak értesítést, majd 2018 márciusában köthette meg a város a támogatási szerződést. Az áprilisban induló projekt keretében előbb az alapszerződések megkötése történt meg a menedzsment, a közbeszerzési és a pénzügyi feladatok, illetve a kommunikációs tevékenységek ellátására, ezt követte a tervező kiválasztására irányuló közbeszerzés lebonyolítása, melyen két tervező iroda nyert, a két megvalósítási területre.
-A közelmúltban mutatták be a tanulmányszintű terveket a nyertes cégek. A tervezőirodáknak a kiviteli tervekig kell eljutniuk, hiszen ez alapján lehet a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást lebonyolítani. A kivitelező kiválasztásának tervezett határideje szeptember vége, ehhez az ütemtervünk szerint júliusra kész tervekkel kell rendelkeznünk - ismertette az ügyvezető.

Az 574 millió forint támogatást élvező projekt két beavatkozási területet érint: a várkerti Bakonyér és a Petőfi-gimnázium között húzódó zöldfelületet és a Vajda Péter lakótelep mögötti Külső-Várkertet. Mindkettő szabadidős célokra, rekreációra alkalmas területe a városnak, ám állapotuk miatt eddig nem használták a pápaiak. A projekt eredményeként olyan megújított, rendezett tereket alakítanak ki ezeken a helyeken, amit akár a helyiek, akár a turisták szívesen látogatnak.

A projekt céljairól és az elkészült tanulmánytervekről Áldozó Tamás polgármester tartott tájékoztatót. Mint mondta, a Külső-Várkert a városnak nagyon értékes, de eddig méltatlanul kihasználatlan része, hiszen rendezésére eddig nem volt forrása a városnak. Hozzátette, a területen több beavatkozás is folyamatban van, hiszen a Bakonyerdő Zrt. a fenyves területén már elvégzett egy famegújítási programot, ott elöregedett fenyőket vágtak ki és őshonos fafajtákat telepítettek. A tómeder is elkészült a hulladéklerakó rekultivációja során, így most ezeknek a területeknek a további rendezése történik meg. A városvezető bemutatta a terveket, ismertette az egyes projektelemeket és azok funkcióit.
-A gyalogos és kerékpáros közlekedési infrastruktúrát építjük ki a Téglagyári út és a Vajda Péter lakótelep között, elkészül a tó vízutánpótlása, a tó mellett közösség célokat is szolgáló kávézó és napozóterasz épül, piknikpontok készülnek, lesz játszótér, focizásra alkalmas pálya, erdei futópálya és amennyiben a költségvetés lehetővé teszi, a légvezetékek minél nagyobb részét a földben fogjuk eltüntetni.

A két tanulmányterv azonos elemeket tartalmaz más elrendezésben, más például a futópálya vonalvezetése, máshová tervezték a szakemberek a kávézót, a játszóteret.
A tájékoztatót követően több vélemény is elhangzott a jelenlévők részéről. Az érdeklődők örömüket fejezték ki, hogy a lakótelep mögötti terület rendezetté válik és alkalmas lesz szabadidős tevékenységekre, többségében a B változatot tartották megvalósítandónak, de több észrevételt is tettek. Felhívták a figyelmet az itt élő állatvilág megóvásának fontosságára, javasolták, hogy az élőhelyre vonatkozóan ismertető táblákat helyezzenek ki, és többen kérték a terület rendezettségnek megőrzését biztosító kamerarendszer telepítését. Az is elhangzott, a tűzrakóhelyek környéke mindig szeméttel borított területté válik a gondatlan kirándulók miatt, így az ilyentől meg kell óvni a parkot.
Az elhangzott véleményeket az önkormányzat továbbítja a tervezők felé, a polgármester pedig azt kérte a megjelentektől, hogy továbbra is figyeljék a Külső-Várkert megújítására vonatkozó híreket és javaslataikkal vegyenek részt a terület rehabilitációs munkáiban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék