Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 23. 20:46, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Veol.hu

Jelentősen növelte termelését a Pápai Hús

Jelentősen növelte termelését a Pápai Hús

Másfél évvel ezelőtt menekült meg a bezárástól a nagy múltú pápai gyár, köszönhetően a távol-keleti befektetőknek. Az azóta eltelt időszakban sikerült stabilizálni a működést és jelentősen növelni a termelést.

Kovács Lászlót, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatóját a veol.hu kérdezte az elmúlt év fejlesztéseiről és eredményeiről.

– A Pápai Hús Kft. az elmúlt egy évben sikerrel stabilizálta helyzetét azáltal, hogy szállítói és vevői kapcsolatait újraépítette, valamint sikerült visszaállítania azt a bizalmat, ami a sikeres együttműködéshez nagyon fontos – nyilatkozta a Naplónak a rutinos húsipari szakembernek számító Kovács László.

– Örömmel mondhatjuk, hogy a cég pénzügyi helyzete megerősödött, a szállítók teljes megelégedésére a vállalat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően teljesít. A vevők esetében az elmúlt egy év alatt sikerült bizonyítani, hogy a Pápai Húsra megbízható partnerként lehet számítani, a Pápai Hús brand sikeresen visszatért és a régi hírnevéhez méltóan teljesít. A stabilitás jeleként tapasztalható, hogy a húsüzem folyamatosan emeli a kapacitásait, és egyre sikeresebben teljesít a belföldi és a külföldi piacokon egyaránt.

– A szakadék mélyéről kellett talpra állítani a húsgyárat. Mit tettek a növekvő pályára állítás érdekében?

– A financiális stabilitás és a tulajdonos által biztosított pénzügyi befektetések megalapozták a cég technológiai és technikai rehabilitációját. Az elmúlt időszakban elmaradt műszaki felújítások és technológiai fejlesztések az év eleje óta folyamatosan zajlanak, melyek eredményeképpen a vágó-daraboló kapacitás megduplázódott, a feldolgozó üzemrészek termelése mintegy 50 százalékkal növekedett. A vállalat túljutott egy sikeres amerikai szemlén, amely folyamatosan biztosítja a tengerentúli piacon történő megjelenést. A technológiai fejlesztések során számos nagy értékű berendezést vásároltunk meg, aminek nyomán például új virsligyártó vonallal, többtűs pácolókkal, védőgázos és vákuumos csomagológépekkel gazdagodott a gyár. Ennek is köszönhető, hogy 2017-ben 100 ezerrel nőtt a sertésvágási és sertésfeldolgozási darabszámunk. A belföldi értékesítésünk 34 százalékkal emelkedett, míg az exportpiacon történő jelenlétünk megsokszorozódott. A termeléshez szükséges létszám közel 200 munkavállalóval növekedett, és ebben az évben a beruházásra és felújításra fordított összeg meghaladta a kétmilliárd forintot. Ezen fejlesztések a tulajdonos által biztosított pénzügyi forrásokból valósultak meg. A cég jelenleg is hitelek nélkül gazdálkodik, amely bizonyítja, hogy stabil a társaság.

– Az új tulajdonosok nagyszabású terveket vázoltak fel. Többek között az árbevétel megduplázását tűzték ki 2017-re, ami 16,5 milliárd forintot jelent. Sikerült ezt elérni?

– A tulajdonos elképzelései közel járnak a megvalósításhoz, hiszen az idei árbevétel várhatóan közel lesz a 16 milliárd forinthoz. Annak ellenére, hogy a vágóhíd nagyfokú elhasználódásából adódóan az év elején jelentős műszaki nehézségekkel küszködtünk, az exportban elért teljesítményünk dinamikus fejlődést mutat.

– Szó volt a cég külföldi, elsősorban távol-keleti terjeszkedéséről is. Megvalósult?

– A távol-keleti piacokon történő értékesítés meghatározó az exportunkban. Ezen a piacon az árbevételünk meghaladja az 1,5 milliárd forintot, ami az összes export árbevételünk több mint 50 százaléka. Társaságunk jelentős értékesítést ért el a japán, a kínai és a tajvani piacokon, ahol nemcsak fagyasztott sertéshússal, hanem húskészítményekkel is megjelent. A piacépítő munka eredményeként joggal várjuk, hogy 2018-ban ez a tendencia tovább erősödik. Cégünk célja, hogy a magas hozzáadott értékű húskészítmények exportja még tovább nőjön.

– Milyen szerepet tölt be manapság a magyar húsiparban a Pápai Hús és hová szeretnének eljutni?

– A belföldi piacon már ebben az évben jelentős mértékben előre tudtunk lépni, hiszen mintegy 34 százalékos piaci növekedést értünk el. Bizonyos termékcsaládokban a piac meghatározó szereplőjévé váltunk, és 2018-ban további növekedéssel számolunk. Olyan termékcsoportokban szeretnénk bővülni és növekedni, amikben létjogosultsága van az újításoknak, a fejlesztéseknek. Ezek a termékcsoportok új típusú sonkafélék és ízesített baconok, melyek reményeink szerint a fogyasztók körében is tetszést aratnak.

– Magyarországon jelenleg komoly gondot okoz a munkaerőhiány. Önök a dolgozói létszám emelését is tervezték. Meg tudták valósítani? Keresnek még munkavállalókat? Mely területeken a legégetőbb a munkaerőhiány?

– Annak ellenére, hogy a létszámunk jelentősen emelkedett, komoly létszámgondokkal küszködünk. A létszámprobléma nemcsak a húsipari területen, hanem a műszaki vonalon, illetve a húsipari munkát kiegészítő betanított munka esetében is jelentkezik. Társaságunk igyekszik versenyezni a környező cégekkel a munkavállalókért a munkaerőhiány elkerülése érdekében.

– Mivel igyekeznek orvosolni a munkaerőhiányt?

– A munkaerőhiány orvoslása érdekében jelentős energiát fordítunk arra, hogy a húsipari szakemberképzést vonzóvá tegyük és a fiatalok körében erősítsük a szakma iránti érdeklődést. Ismeretterjesztő, a szakma szépségét bemutató előadásokat tartunk általános és középiskolákban, egyetemeken. Együttműködéseket kötöttünk főiskolákkal és egyetemekkel a szakemberek képzésére vonatkozóan. A húsipar iránt érdeklődést mutató fiatalok számára pedig ösztöndíjat biztosítunk a képzésük ideje alatt.

– A jelenlegi tulajdonosi kör külföldi kapcsolatrendszere okán korábban elhangzott: bármennyi, a húsgyárban megtermelt terméket értékesíteni tudnak. Mi az a határ, amire maximálisan ki lehet tolni a kapacitást?

– A kapacitás növelését központi kérdésnek tekintjük, de nemcsak mennyiségben gondolkozunk, hanem elsősorban a hozzáadott értékek növelését, azaz a minél magasabb szinten feldolgozott termékek előállítását tekintjük stratégiai kérdésnek. Ismerjük a realitásokat, így tisztában vagyunk vele, hogy nem tudunk versenyezni azokkal a cégekkel, amelyek tömegtermékeket állítanak elő. Számunkra azok a termékkörök a fontosak, amikben a magas minőség és az egészség védelme meghatározó. Ezért lényeges számunkra az innováció a termékek fejlesztésében, továbbá az újszerűség és az egészségvédelem. A 2018-as fejlesztéseinknek meghatározó részévé válik a sószegény és nitritmentes termékek körének piaci bevezetése. Ezek a fejlesztések nemcsak a belföldi, hanem az amerikai és a japán piacon is fontos szerepet játszanak majd.

– Mik az aktuális fejlesztési tervek, milyen beruházások vannak folyamatban?

– 2018-ban a fejlesztések nem állnak meg. Jelentős pénzeszközök állnak rendelkezésre a technológiai vonalak hatékonyságának fokozása érdekében. A fejlesztések eredményeként nagymértékben javulnak az exportpiacokra jutás feltételei. A feldolgozó üzemrészek fejlesztésén túl a sertéstermeltetés vonalán jelentős beruházásokat hajtunk végre a hizlaldákban. A fejlesztések eredményeként rövid időn belül a cég saját hizlaldáiban állítunk elő mintegy 100 ezer sertést. A sertéságazat további bővítésére stratégiai terv készült annak érdekében, hogy a vágóhíd számára biztosítva legyen a stabil sertésellátás.

– Mire a legbüszkébbek az eltelt egy év tekintetében?

– A 2017-es az építkezés és a stabilitás megteremtésének az éve volt. Fontos volt, hogy szállítóinknak és vevőinknek bizonyítsuk, az új tulajdonos által biztosított a húsgyár hosszú távú életben tartása. Úgy vélem, a 2017-es esztendő végével bizonyítottuk, hogy jó úton haladunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.