Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 24. 13:47, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), Pápa-ma.hu

Hétvégékre megnyitják a Fő utcát

Hétvégékre megnyitják a Fő utcát

A képviselő-testület ülésén tárgyalták a közelmúltban felmerült igényt, mely a belváros közlekedési rendjének átalakítását célozta.

Mint ismeretes, május végén tartottak közmeghallgatást a Városházán, ahol a Fő utcai vállalkozók fogalmazták meg abbéli aggályukat, hogy az utca lezárását követően nagy mértékben csökkent üzleteik forgalma, ezért a Fő utca újbóli, akár részleges megnyitását kérték az önkormányzattól.

A lehetőségeket az önkormányzat megvizsgálta, és az ülésen módosították az eddigi szabályozást. Ennek értelmében mostantól pénteken 14 órától vasárnap 22 óráig bárki behajthat a Fő utcára. Dr. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a Fő utca egy részén pillanatnyilag építési munkákat folytatnak, így az oda behajtóknak fokozott figyelemmel kell közlekedniük. A testület döntött arról is, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók a város valamennyi fizető parkolójában díjmentesen parkolhatnak. Venczel Csaba önkormányzati képviselő a napirend tárgyalása során elmondta, a módosítás talán nem mindenben felel meg a belvárosi kereskedők igényeinek, azonban a kereskedőknek válaszolniuk kellene a vásárlói igényekre, és akár este hét óráig, illetve vasárnap is nyitva tarthatnának, így bevételeik is növekednének.

Dr. Hermann István önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a Fő utca forgalmának korlátozott visszaállítása számára elfogadható megoldás, azonban a Fő téren való áthajtás engedélyezését semmilyen formában nem tartja megvalósíthatónak. Ezt erősítette meg Szappan Csaba városi rendőrkapitány is, aki elmondta, a történelmi belvárost a rendeletmódosításban foglaltaknál nagyobb mértékben megnyitni a forgalom előtt ellentmondana az önkormányzat által a Fő tér rekonstrukcióját követően megfogalmazott elvárásoknak.

Ezentúl sérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, ha egy üzlet tovább tart nyitva, mint a nyitva tartási ideje

Az ülésen a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet is módosították, így mostantól a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti a kereskedő, amennyiben üzletének bejelentett nyitva tartási idejét nem tartja be.

Kitüntetés a szatír lefülelőjének

A napirend tárgyalásának megkezdése előtt dr. Áldozó Tamás jutalmat adott át Horváth Ferencnek, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont munkatársának, akinek bejelentése alapján sikerült elfogni a Várkertben és környékén fiatal lányokat zaklató szatírt.

Dr. Bányai Katalin az új képviselő

Az ülésen a képviselők döntöttek arról, hogy Kovács Csilla helyét az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottságban, illetve az Egészségügyi és Szociális bizottságban dr. Bányai Katalin Erzsébet veszi át. Az új képviselő eddig a Humánerőforrás Bizottság nem képviselő tagja volt, mely tagsága képviselői megbízatásával megszűnt. Helyette Szirbek Ritát választotta a testület a bizottság nem önkormányzati képviselő tagjának. Dr. Bányai Katalin Erzsébetet a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó testület tagjának is megválasztották.
A testület ezt követően elfogadta az önkormányzat idei első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót, és döntöttek arról, hogy megalapítják a Pápa Város Tiszteletbeli Követe címet, melyet olyan személyek kaphatnak, akik Pápától távol képviselik a város érdekeit és sokat tesznek a város nemzetközi népszerűsítéséért. Az alapítás évében 10, későbbiekben évente egy személy részesülhet ebben a kitüntetésben.

Vége a közterületi adománygyűjtésnek

A közterület használatról és a reklámozás rendjéről szóló rendelet módosításával a testület megtiltotta a belváros közterületein az adománygyűjtést.

Az ülésen dr. Áldozó Tamás bejelentette, hogy Schwetzingenben újabb nyolc évre dr. René Pöltl-t választották főpolgármesterré, Kovásznát pedig Gyerő József vezeti az elkövetkező években. Emellett tájékoztatta a testületet arról is, hogy a losonci magyar iskolába beiratkozott gyermekeknek nyújtott támogatás átadása október 15-én lesz Losoncon. Egy korábban felélénkült vitára visszautalva a polgármester elmondta, hogy a szünidei ingyenes gyermekétkeztetést a nyári időszakban a jogosult 125 gyermek közül ketten vették igénybe, azonban július 5. napjától az étel minőségét kifogásolva ők is lemondtak a nyári ingyenes étkezésről. Dr. Áldozó Tamás ennek kapcsán elmondta, a gyermekek az Egyesített Szociális Intézmény által főzött ételt kapták, melynek minőségét eddig az intézmények lakói és munkatársai sem kifogásolták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék