Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 23. 16:41, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Grőber: A Fidesz azt teszi, ami ellen '56-ban harcoltak

Grőber: A Fidesz azt teszi, ami ellen '56-ban harcoltak

A baloldal külön megemlékezést tartott, melyen képviseltette magát az MSZP, az Együtt, a PM és a DK. Grőber Attila úgy fogalmazott, nem öröm, hogy külön emlékeznek, de a Fidesz kisajátítja az ünnepet és átírja a történelmet.

A szocialista politikus szerint a rendszerváltáskor 1956 elfojtott értékei elevenedtek meg, ettől volt olyan felemelő az új magyar demokrácia. - Akkor azt hittük, hogy véget ér a történelemhamisítás kora, és beköszönt a tárgyilagosság időszaka. Nagyot tévedtünk - szögezte le a szónok.

Mint fogalmazott, az ötvenhatos forradalmárokban együtt voltak jelen szociáldemokraták, agrárszocialisták, reforkommunisták és polgári demokratikus értékeket vallók. Voltak azonban olyan alapelvek, melyek összekötötték őket. - Sem a szovjet típusú rendszert, sem a Horthy-korszakot nem akarták, helyette plurális, nyitott, szabad társadalmat óhajtottak. A másik alapelv pedig a nemzeti függetlenség volt. Ezeken túl a forradalom nagyon sokszínű volt - fogalmazott Grőber Attila, aki szerint a Fidesz ezt eltagadja, átírja a történelmet, saját ideológiája alátámasztására használja fel 1956-ot. - Az ilyen '56 nem a nemzeté. Az ilyen '56 a Fideszé. Nem jókedvünkben tesszük, de ezért ünneplünk mi külön - húzta alá Grőber Attila hozzátéve, egyre többen érzik ma Magyarországon, hogy ugyan egy országban élnek, de teljesen más világban, mint a kormányzó hatalom. - Párbeszédről beszélnek, miközben nincs párbeszéd, legfeljebb kétharmados többségük veszélye esetén. Egységről beszélnek, miközben megosztanak bennünket. Szolidaritást hirdetnek és félelmet gerjesztenek. Függetlenségről beszélnek, miközben az oroszok már Pakson vannak. Sajtószabadságról papolnak és korlátozzák az ellenzéki médiát. Azt teszik, ami ellen 1956 hősei harcoltak - mondta Grőber Attila, majd felolvasta azt a politikai hitvallást, melyet a jelenlévők is aláírtak.

Grőber Attila szerint a Fidesz elleni küzdelemhez mindenkire szüksége van. - De nem minden emberre. Azokra, akik nem akarnak együtt, közösen, párbeszédben, demokratikusan, magyarul együttműködni a hatalom leváltásához, nincs szükségünk. Együtt, párbeszédben, demokratikusan, magyarul - zárta gondolatait a szocialista politikus.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.