Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 15. 15:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Elfeledett szomszédaink - rendhagyó kiállítás nyílt a pápai zsinagógában

Elfeledett szomszédaink - rendhagyó kiállítás nyílt a pápai zsinagógában

A kiállítás nem a holokauszt szörnyűségeit mutatja be, hanem azoknak a zsidó családoknak a mindennapi életét, amelyek Nyugat-Magyarország egyik legnépesebb zsidó közösségének tagjaiként a város megbecsült polgárai voltak.

A kiállítást a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és Pápa Város Önkormányzata közösen szervezte, ötletgazdájadr. Gyekiczki András jogász, a város egykori diákja volt, aki szerette volna megtudni, kik építették, kik lakták a házakat, amelyben a mai pápaiak élnek.

A vasárnap délelőtti megnyitóünnepséggyászszertartással indult, melyet Polnauer Sándor berni főrabbi, egykori pápai diák celebrált. A főrabbi szerint a holokauszt borzalmainál is szörnyűbb lenne az, ha az elhurcolt zsidókat, az átélt borzalmakat tényleg, ehykori szomszédainkat tényleg elfelejtenénk. - Megölhető és megalázható, kínozható és büntethető, de elfejetésre és kitörlésre nem ítélhető. Még a legnagyobb bűn esetében sem. Nemhogy bűntelenül. Számunkra elfelejtett szomszédok nem léteznek. Szívünkben köztünk maradnak örökké mondtaPolnauer Sándor.

Dr. Gyekiczki András, a kiállítás szervezője beszédében elmondta, a fényképek összegyűjtésével arcokat kívántunk rendelni az áldozatokhoz. Mert emlékezet és bizalom nélkül nem lehet élni. Az a társadalom, melyet nem fűz össze emlékezetközösség, bénultságra van ítélve.Amelyet nem fűz össze bizalmon és kölcsönösségen alapuló hallgatólagos kapcsolat a múltbeli nemzedékek és a jelenben élők között, az nem bízhat a jövőben, képtelen a fejlődésre, a gazdasági és kulturális javak megbecsülésére - fogalmazott a kiállítás szervezője.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a tavalyi nemzetközi holokauszt emléknapra emlékezett vissza, amikor 2157 zsidó áldozat nevét olvasták fel a zsinagóga falai között, s ezzel egy pillanatra hazajöttek mind, újra itthon voltak. Most sokukkal ismét együtt vagyunk. Kirajzolódik egy más színekkel megfestett város, amilyen rég volt, s amelynek a mienkének is kellett volna maradni. Nekünk, akik itt maradtak, meg kell fognunk gyermekeink kezét és el kell hozni őket a zsinagógába.El kell mondanunk nekik, hogy éltek itt zsidók, akik a szomszédaink voltak. Akkor tanítottuk jól a gyermekeinket, ha utána ki tudjuk mondani, ez soha többé nem történhet meg - mondta a polgármester.

A kiállításmegnyitónPolitzer Sándor a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke is megszólalt. Könnyeivel küzdve idézte fel az egykori békés együttélést, majd az azt követő borzalmakat.

Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete is köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Barátságos együttélésnek nevezte a pápai magyarok és zsidók közti együttélést, melyet a nácik tönkretettek. Ám a nagykövet szerint az emlékezésnek az is része, hogy azokról is megemlékezzünk, akik nem tettek semmit az elhurcoltakért. Tudom, hogy ez az emlékezés fájdalmas, de amíg élünk, emlékeznünk kell ahhoz, hogy szabadon tudjunk élni. Ilan Mor felhívta a figyelmet az antiszemitizmus és anticionizmus ma is élő jeleire. - Nem elég tudnunk, hogy miért állunk ki, azt is kell tudnunk, hogy mi ellen állunk ki - mondta Ilan Mor.

A rendezvényen közreműködöttPápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara,Opicz József, a Zeneakadémia hallgatója, Zétényi Tamás és Németh András, fiatal művészek, valamintBálint András Kossuth-díjas színművész.

A kiállítás oltóber 31-ig tekinthető meg a pápai zsinagógában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk