Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 27. 13:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az első világháborúban elhunyt hősökre emlékeztek a református ótemplomban

Az első világháborúban elhunyt hősökre emlékeztek a református ótemplomban

Az első világháborúban hősi halált halt gyülekezeti tagok előtt tiszteleg az ótemplomban álló emléktábla, melyre koszorút helyeztek el a mai megemlékezésen.

Rendhagyó módon a nemrégiben felújított református ótemplomban tartottak hősök napi istentiszteletet és megemlékezést vasárnap délelőtt. A Pápai Huszáregyesület és a Pápai Református Egyházközség által szervezett megemlékezésen Pusztai Boglárka szavalatát követően dr. Kovács Zoltán mondott beszédet. Az országgyűlési képviselő az ótemplomban található, hősi halált halt 61 gyülekezeti tag nevét tartalmazó emléktábla állításának történetét tárta a gyülekezet elé, valamint néhány személyes történetet ismertetett, korabeli helyi újságokból idézve.

Mint mondta, a városban szinte alig volt olyan család, amely ne lett volna személyesen érintett az első világháborúban, közel négyszáz fő hunyt el hősi halottként, ez a szám nem tartalmazza a hadifogságban, vagy hadikórházban elhunytak, sem az eltűntek számát. Világviszonylatban tíz és tizenöt millió közé teszik az első világégés áldozatainak számát - mondta Kovács Zoltán azt kívánva, hogy békében és nyugalomban éljük az életünket és ne kellje újból hősök neveit emléktáblákra vésni.

A megemlékezés az 1928-ban felállított emléktábla koszorúzásával és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.