Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 16. 09:15, kedd | Helyi
Forrás: Ingatlan.com

450 fővel többen költöztek megyénkbe, mint ahányan elmentek

450 fővel többen költöztek megyénkbe, mint ahányan elmentek

Pest megye a legvonzóbb célpont, ha a települések közötti költözéseket nézzük, de Veszprém megyébe is többen költöztek, mint ahányan elhagyták.

Pest megye a legvonzóbb célpont, ha a települések közötti költözéseket nézzük: tavaly 16 ezerrel többen választották új lakóhelyül a megyét, mint ahányan távoztak onnan. Szintén pozitív a mérlege Fejér, Vas vagy éppen Veszprém megyének. A költöző borsodiak 70, a szabolcsiak 68, a Baranya megyében élők 66 százaléka nem ment másik megyébe.

A budapesti agglomerációt magában foglaló Pest megye volt a legvonzóbb célpont tavaly azok körében, akik ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik településre költöztek derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH előzetes adatain alapuló elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a megyeszékhelyeken lévő eladó házak és lakások ára hogyan változott a járvány előtti szinthez képest.

A hivatalos adatok szerint a költözések miatt több mint 16 ezer fővel gyarapodott Pest megye lakossága, ami nagyrészt a fővárosból elvándorlóknak köszönhető. Budapestről az agglomerációba majdnem 40 ezren költöztek ki, Pest megyéből Budapestre több mint 25 ezren vándoroltak. Fejér megyét 1550-nel, Vas megyét 900-zal, Komárom-Esztergomot 800-zal, Veszprém megyét 450-nel többen választották új lakhelyül, mint ahányan elköltöztek onnan. Budapest lakossága 5700 személlyel csökkent. A főváros mellett Borsod megyéből 5200 és Békésből 4550 fővel többen mentek el, mint amennyien érkeztek.

– A tavalyi évben másik településen otthont találó több százezer ember közül nagyon sokan az adott megyén belül maradtak. A borsodiak 70 százaléka például nem váltott megyét. A megyéjükhöz leghűségesebbek közé tartoznak még a szabolcsiak és a Baranya megyében élők, előbbiek 68 százaléka, utóbbiak 66 százaléka nem ment túl a megye határán tavaly – emelte ki Balogh László.

Bár a koronavírus-járvány előtti szinthez képest a kínálati piacon az átlagos négyzetméterárak a legtöbb helyen stagnáltak, az ingatlan portál azt is megvizsgálta, hogy a megyei jogú városokban hogyan változtak a magánszemélyek által hirdetett használt lakások és házak tipikus árai. Veszprémben például az eladó házak átlagára a járvány előtti szinthez képest két százalékkal, 54 millió forintra csökkent, míg a lakások 25 millió forintos átlagára nem változott.

A Pest megyei Érden az eladó házak ára februárhoz képest két százalékkal 53,3 millió forintra nőtt, közben az ottani lakások átlagára hat százalékkal 29,9 millió forintra csökkent.

A tavalyi költözések alapján a leghűségesebb megyének számító Borsod megye székhelyén, Miskolcon a házak átlagára februárról júniusra egy százalékkal 30,5 millió forintra nőtt, a lakásoké viszont 13,6 millió forinton stagnált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.