Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 26. 11:36, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Magyarok Világszövetsége: Vizsgálják felül a trianoni és a párizsi békediktátumot

Magyarok Világszövetsége: Vizsgálják felül a trianoni és a párizsi békediktátumot

Orbán Imre, a Magyarok Világszövetsége megyei vezetője a szövetség álláspontját ismertette mai sajtótájékoztatóján.

Lassan egy évszázada annak, hogy véget ért az I. világháború, amely után a győztes hatalmak a Versailles-ban megtartott tárgyalásokon érvényesítették háború előtti szándékaikat. Az 1920. június 4-én Magyarországra kényszerített békediktátum méltánytalansága és a nemzetközi jogi elvekbe ütköző volta már az aláírás napján is nyilvánvaló volt, de fölül vizsgálatára és igazságszolgáltatásra mindmáig nem került sor - hangsúlyozta Orbán Imre, aki szerint az irat nem tekinthető szerződésnek, mert az egyik felet kizárták a tárgyalásokról, sem a béke szó nem csúfolható ki azzal, hogy béketárgyalásról beszéljünk, pontosabban fejezi ki a valóságot a trianoni diktátum fogalom.

A magyar nemzet számára megkerülhetetlen kérdést a Magyarok VII. Világkongresszusa keretében, több mint ötszáz küldött részvételével megtartott Trianon Újraértékelése Konferencia elemző vitával tárgyalta, majd ennek alapján indítványt fogadott el az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi békediktátum fölülvizsgálatáról - mondta el a megyei vezető.

- Az egyetemes magyar nemzetet megtestesítő Magyarok Világszövetsége küldöttgyűlésének ülésén meghozott döntéssel petíciót fogadott el, amelyben kéri az I. világháborút lezáró trianoni (1920. június 4.), valamint a II. világháborút lezáró párizsi (1947. február 10.) békediktátum fölülvizsgálatát, a magyar nemzet további hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését és igazságszolgáltatását a magyar nemzet számára - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Trianoni szerződés elfogadásakor Magyarországot az I. világháborúban való részvételéért büntették meg. A Párizsi Békeszerződés aláírásakor viszont Magyarországot a II. világháborúban való részvétele miatt marasztalták el. Mindkét szerződés kollektív büntetésről rendelkezett, ami a nemzetközi jog alapján elfogadhatatlan - hangsúlyozta Orbán Imre. - Összességében megállapítható, hogy mind a trianoni, mind a párizsi Békediktátum alakilag és jogilag is érvénytelen.
Az elcsatolt területen élő magyar állampolgárok sérelmére 1920. évtől kezdődően olyan bűncselekmények elkövetése történt, amelyek a nemzetközi jog alapján nem évülnek el. Szükséges annak bíróság által történő kimondása, hogy a fent említett szerződések érvénytelenek és az érvénytelenség következtében a magyar nemzetet jogorvoslat illeti meg - fogalmazott a világszövetség megyei vezetője.

A Magyarok Világszövetsége és az Országos Trianon Társaság aláírásgyűjtést kezdeményezett. Az MVSZ-hez társult szervezetek és személyiségek azoknak a magyar embereknek az aláírását várják, akiknek fáj Trianon, és akik készek fájdalmukat nyíltan, aláírásukkal megerősítve megvallani, készek a trianoni igazságtalanság ellen cselekedni - mondta el Orbán Imre.

Az íveket hétközben 9-11 óra között lehet aláírni Pápán, a Március 15. téren, esős időben pedig a Kossuth szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.