Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 20. 20:26, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!

A fenti, Robert Schuman francia politikustól származó idézetre fűzte fel ünnepi beszédét dr. Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozva, a választás rajtunk áll: kőszikla, vagy homok, Szent István öröksége, vagy valami más?

A hagyományokhoz hűen az Erzsébet ligetben tartott emlékünnepséget a pápai önkormányzat augusztus 20-án, Szent István ünnepén. Az ünnepi programokra a határon túlról is érkeztek néptánc csoportok, nemzetünk összetartozását szimbolizálva.

Ünnepi beszében a polgármester azt mondta, ugyan ezen a napon az államalapításra emlékezünk,nem csupán közigazgatási intézkedések sorozatáról, intézményszervezésről, büntető jogszabályok megalkotásáról beszélünk, hanem mindazoknak a hagyományoknak a megteremtéséről, amik összekötik a magyarságon.

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, hogy az államalapítás egyben értékválasztás is volt. - Szent István sziklára építette országát, a hitre, arra a meggyőződésre, hogy a keresztény vallás tanítása alapozza meg a sikeres királyságot, arra az értékközösségre, aminek megválasztása vagy elutasítása az eltelt évszázadokban is megerősítette vagy ellenkezőleg, meggyengítette a mindenkori magyar államot. A keresztény értékek megválasztása önmagában kevés, az értékválasztás súlyát és erejét az a következetesség alapozza meg, amivel azok mellett a Szent Király kitartott; az értékválasztás példát, az értékek következetes megvallása pedig mintát adott a rákövetkező generációk számára. A következetes értékválasztásnak van másik olvasata is; amennyiben a következetesség és a kitartás ad életre szóló erőt, gerincet a hétköznapokban, akkor az önmagunkkal való szembefordulás, a megcselekedett és a kimondott megtagadása kecsegtethet talmi dicsőséggel, de mégis egyenes út az összeomlásba.

Európai kitekintésben a kontinens keresztényi gyökereit hangsúlyozta a szónok, Robert Schuman egykori francia miniszterelnök szavait idézve:„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” -A keresztény jelző alatt nem feltétlen minden európai polgár heti rendszerességgel történő templomjárását értette, de mindannak az elfogadását és megőrzését, amit az öreg kontinens hosszú évszázadok alatt felhalmozott - hangzott el a beszédben, majd a polgármester hozzátette: Európa ezekben az évtizedekben, úgy tűnik, azt választotta, hogy nem lesz keresztény, aztán ennek következtében megszűnik Európának is lenni, legalábbis abban az értelemben, ahogy mi megismertük és megszerettük.

-Emlékezzünk mindazokra, akik tagadják a francia miniszterelnököt, az alapító atyák meggyőződését, a megálmodott Európai Uniót; emlékezzünk meg mindazokról, akik ezzel együtt tagadják a tradíciót, tagadják a keresztény hagyományt, a Szent István király által megválasztott értékközösséget, akik tulajdonképpen az egész mai ünnepet semmibe veszik. Emlékezzünk! Emlékezzünk, de ne gyűlöljünk; ha gyűlölünk, akkor magunk is elvetjük Szent István országát, a sziklára épített házat, ami nem dőlhet össze soha.A választás rajtunk áll: kőszikla vagy homok, a Szent Király öröksége vagy valami más, amit ezekben az évtizedekben kísérleteznek épp ki rajtunk. A felelősség elől nem térhetünk ki - zárta ünnepi beszédét a polgármester.

A beszédet követően "A víz szalad, a kő marad" címmel mutattak be ünnepi műsort, melyben közreműködött Keresztes János előadóművész, az Ezüstperje, a Kincsünk és a Vadvirág néptáncegyüttesek táncosai, valamint Németh Dénes zenekara.

A megemlékezés koszorúzással zárult, az Országzászló emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.