Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 23. 21:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Győrffy Balázs: Az elmúlt hét évben sokat fejlődött a magyar mezőgazdaság

Győrffy Balázs: Az elmúlt hét évben sokat fejlődött a magyar mezőgazdaság

Agrárgazdasági fórumot tartottak pénteken késő délután a JMSZK színháztermében. A kormányzat által szervezett rendezvény házigazdája dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, vendége pedig Győrffy Balázs, a NAK elnöke volt.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán elmondta, Pápa környéke erősen kötődik a mezőgazdasághoz, a Somló környéke a borkészítés hazája, Zirc környéke pedig a "burgonya őshazája". Több nagyüzem is működik a környéken, de az elmúlt esztendőkben végrehajtott földárverések nyomán jelentősen átalakult a birtokszerkezet és egyre több a családi gazdaság Pápa térségében is - mondta el a képviselőjelölt. Kovács Zoltán hozzátette, a Bakony közelében itt Pápán fontos része az agráriumnak az erdőgazdálkodás is, melyben szintén pozitív változások zajlanak. A kormány az elmúlt években folyamatosan növelte az erdővel borított területek nagyságát, de a jelenlegi 24%-kos erdősültségi szintet is tovább növelné és tíz éven belül elérné a 28%-kot.

Győrffy Balázs az elmúlt években a kormányzat által az agráriumban elért eredményekről számolt be a sajtó képviselőinek, illetve a következő évekre vonatkozó várakozásokat ismertette. - Az elmúlt hét évben nagyon szép fejlődési pályát futott be a magyar mezőgazdaság. Minden egyes évben 2010 óta, a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság egyike volt a magyar az európai unióban, ez pedig azt eredményezte, hogy mintegy másfélszeresére nőtt a termelési értékünk, megduplázódott az export értékünk és mintegy hetvenezer fővel több ember dolgozik az agráriumban, mint 2010-ben - fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hozzátéve, azon dolgoznak, hogy ez a fejlődési pálya a következő években is megmaradjon.

A szakpolitikus a pápai térség agráriumáról elmondta, az igazodik az országos trendekhez, a gazdálkodók beruháznak, fejlesztenek. Többen élelmiszeripari beruházásban gondolkodnak, tehát az általuk megtermelt terméket feldolgozzák és hozzáadott értékkel viszik a piacra - mondta el az elnök.

Győrffy Balázstól megtudtuk, az agrárgazdaság teljesítményét meghatározzák a különböző támogatások. Az uniós forrásokat a magyar állam is kiegészíti. A hazai költségvetésből fizetett támogatások mértéke 2010 óta megduplázódtak, egyes ágazatokban megnégyszereződött, de a szakpolitikus szerint az uniós forrásokat is hatékonyan fel tudja használni a magyar agrárium. Győrffy Balázs hangsúlyozta, a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklus tekintetében Magyarország érdeke a jelenlegi rendszer fenntartása, hisz ennek nyertesei vagyunk, így vagyunk képesek ledolgozni versenyhátrányunkat. A NAK elnöke szerint érdemi elmozdulás tapasztalható az egyéni gazdálkodók javára, a kormány célja, hogy a kis és közepes családi gazdálkodások adják a magyar vidék agrárteljesítményének a gerincét. Mára az ország mezőgazdasági területeinek a 60%-kát egyéni gazdálkodók használják, melyben nagy szerepe volt a Földet a gazdáknak című programnak - mondta el Győrffy Balázs hozzátéve, nagy megdöbbenéssel olvasták, hogy a szocialisták hatalomra kerülésük esetén "pártpolitikai alapon visszavennék ezeket a földeket a gazdálkodóktól". - Ez kísértetiesen hasonlít az ötvenes évek gyakorlatához, ez nem más, mint a 21. század kulákprogramja, amit határozottan visszautasítunk - hangsúlyozta a NAK elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.